Четири причини за поскъпването на тока

Грешни политически решения, корупционни интереси и бездействие са в основата на българските енергийни проблеми

Високата цена на тока за бизнеса в крайна сметка създаде инфлация на стоките и услугите и ще бъде платена от потребителите
Високата цена на тока за бизнеса в крайна сметка създаде инфлация на стоките и услугите и ще бъде платена от потребителите
Високата цена на тока за бизнеса в крайна сметка създаде инфлация на стоките и услугите и ще бъде платена от потребителите    ©  Красимир Юскеселиев
Високата цена на тока за бизнеса в крайна сметка създаде инфлация на стоките и услугите и ще бъде платена от потребителите    ©  Красимир Юскеселиев
Темата накратко
 • Последиците от безпрецедентното повишаване на цените на електроенергията в последните два месеца тепърва ще се усещат.
 • Основните причини за него обаче трябва да се търсят много по-назад в годините и са свързани с грешни политически решения, корупционни интереси и бездействие.
 • Решения на проблемите има, но липсва управленска воля за прилагането им и визия за бъдещето.

От началото на август борсовата цена на електроенергията в България е рекордно висока - около 120 евро/мВтч. Това е три пъти над средната стойност за 2020 г. и два пъти над нивата от зимните месеци януари и февруари тази година. Разбира се, токът поскъпва не само в България, а и в цяла Европа. Но на Запад промяната е значително по-умерена, като в момента именно там - в Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и скандинавските страни, имат най-евтината електроенергия. Което е и причината българският бизнес да твърди, че плаща най-скъпия ток.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  d_rlecter avatar :-|
  др Лектър
  • - 2
  • + 1

  и в Тексас през февруари домакинства плащаха по 17000 US$ за няколко дни.. https://www.dallasnews.com/business/2021/02/20/griddy-customers-face-5000-bills-for-5-freezing-days-in-texas/

  Нередност?
 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 9
  • + 2

  Усещам как в бъдеще ще дойдат още много такива статии, дори вече ги виждам.

  1. За мигрантската криза , която идва статията ще е - причините за мигрантите у нас трябва да се търсят много по-назад, когато не се построи от предишните ограда 5 метра висока и 300 км дълга.
  2. За здравната криза, която идва статията - причините за препълнените болници и смрърните случаи трябва да се търсят по-назад когато предишните управляващи не са подготвили болниците и не са осигурили всичко необходимо за идващата вълна.
  3. За икономическата криза тук статии всекидевно как кръволака Борсисов забавил развитието на държавата, оставил я бедна и мизерна, ако не бил той сега всичко щяло да е цъфнало и вързало.
  4. За политическата криза, която вече е тук ще има статия как тези кръвопийци от ГЕРБ пречат на добрите, честните и почтени протестиращи партии, които мислят само за благото на народа, а не само за власт и пари да седнат и да се разберат и да направят стабилно правителство.

  И накрая като катурнат държавата виновни ще са Борисов, Гешев и разбира се Пеевски! Убеден съм, че всичко това ще мине пред полезните идиоти и младите чалгаджии!

  Нередност?
 • 3
  chip avatar :-?
  chip
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#] от "":

  Честно казано нищо не виждаш, само така си мислиш. И да - Борисов, Гешев и Пеевски са виновни за дереджето на България, със сигурност...

  Нередност?
 • 4
  xba1496037641523567 avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  До коментар [#] от "":

  Така е , но там не бяха виждали това , което им се случи. А и малко се бяга от темата. В Тексас се случи заради природата, а в България поради нехайство на държавата.

  Нередност?
 • 5
  xba1496037641523567 avatar :-|
  Наблюдател

  Положението в енергетиката не е от сега, не е от вчера , а са проблеми трупани с години. Не може България при наличието на толкова централи да плаща такъв ток. При цена на ТЕЦ-2 от 225лв (с печалбата) , тази централа работеше с два енергоблока, а централите на Ковачки и Доган на максимум? Та те нямат право да работят пълен месец! Но работят всеки ден! Властта ни кара да ходим с наведени глави, а различието в мнението на хората ги разделя. Столицата крещи да се затвори комплекса Марциа Изток, добре затваряме го, и над 25-30хил души отиват на борсата. А от къде държавата ще вземе пари за обезщетения и заплати? Някой защо не си зададе този въпрос?

  Нередност?
 • 6
  selimpo41 avatar :-|
  selimpo41

  Цитат от Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на ЕСО

  "5.2. Мощности с приоритетно производство

  Към мощностите с приоритетно производство спадат високоефективните централи за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия (ко-генерации), както и електроцентралите от ВЕИ (ВяЕЦ, ФЕЦ, биомаса и др.). В тази група участват и водните електроцентрали, работещи по график за водоснабдяване и напояване. Делът на всички тези мощности нараства прогресивно, което все повече затруднява регулирането на честотата и обменните мощности. Част от тях имат възможност да следват изменението на денонощната товарова диаграма, изключение правят вятърните електроцентрали. Променливият характер на първичния енергиен ресурс на ВЕИ води до проблеми с поддържане баланса между производство и потребление. Това налага при планирането на мощностните баланси да се обърне специално внимание на балансиращите и регулиращите мощности.

  5.3. Балансиращи и резервиращи мощности

  Ако към 2030 година проектираните ВяЕЦ и ФЕЦ са нерегулируеми при обща инсталирана мощност над 3 800 MW, балансиращата способност (гъвкавостта) на ЕЕС ще бъде намалена ..."

  Защо в България се прави компромис с изискванията на Правилата за управление на електроенергийната система и зелените мощности сe строят нерегулируеми ? За да са по-евтини, но по-евтиното излиза по-скъпо, защото изисква подържане на допълнителни балансиращи мощности, което също пречи на понататъшното им развитие. Колкото по-негулируеми са мощностите в електроенергийната система, толкова повече резервни мощности трябват, резерви от Догановци, които нищо не правят, само стоят, лапат пари и чакат включване. Така че, ето ви и пета причина - неспазване на Правилата за управление на електроенергийната система.

  Нередност?
Нов коментар