Загубата на ТЕЦ "Марица-изток 2" вече превишава приходите й

Държавната централа е в пълен финансов колапс, след като излезе на минус от близо 250 млн. лв. за първите 6 месеца на 2021 г.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Парадоксално, но факт - загубата на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" вече превишава общите й приходи. Което означава, че разходите са двойно повече от постъпленията.

Според междинния финансов отчет към 30 юни 2021 г. централата е на минус с нови 247.2 млн. лв. при "едва" 115 млн. лв. загуба за същия период на 2020 г. На този фон постъпленията й намаляват със 17% до 192.2 млн. лв. приходи. А в същото време са се увеличили и задълженията - с около 200 млн. лв.

С това общото финансово състояние на дружеството става още по-критично. Натрупаната загуба достига внушителните 1.4 млрд. лв., а дълговете са почти 1.5 млрд. лв.

Макар че през последните седмици пазарните условия бяха такива, че позволиха на ТЕЦ "Марица-изток 2" да продава скъпата си енергия на борсата, финансовите показатели едва ли ще се подобрят значително до края на тази година.

Загуби, дългове и пак загуби

Ако ТЕЦ "Марица-изток 2" не беше държавно дружество, то отдавна щеше да е фалирало. Само през миналата година Българският енергиен холдинг подпомогна централата с общо около 1 млрд. лв., от който обаче днес няма и следа. Дори напротив - година по-късно състоянието на компанията става все по-тежко, а перспективите за стабилизиране са напълно изчезнали.

На практика от началото на 2021 г. до 30 юни централата е работила много по-малко спрямо същия период на миналата година, когато имаше сериозни ограничения заради коронавируса и потреблението на ток беше намаляло като цяло. Реализирани са 1.45 млн. мВтч при почти 1.7 млн. мВтч година по-рано, или намаление от 14.55%. По-важното е, че цялата електроенергия е за регулирания пазар - по определена квота от КЕВР, докато продаденото на борсата количество е незначително. За регулирания пазар дружеството получава пълната цена на себестойността на енергията си и това, че пак реализира загуба, е сигнал за системния проблем пред въглищната енергетика.

Скъпитe квоти

В случая основната причина за внушителните загуби на ТЕЦ "Марица-изток 2" освен липсата на оптимизации и план за трансформация е цената на въглеродните емисии. От началото на 2021 г. тя се повиши от под 40 евро за тон до близо 60 евро през последните дни. А за производството на 1 мВтч електроенергия централата отделя около 1.2 тона CO2 в атмосферата. Това значи, че без разходите за въглища, заплати, поддръжка и т.н. цената на тока стартира около 120 лв./мВтч.

Според междинния отчет за първите 6 месеца на година са начислени 214.5 млн. лв. За сравнение - през цялата 2020 г. емисиите са стрували 339 млн. лв. С увеличеното производство през август, а вероятно и в следващите месеци до края на 2021 г., както и с поскъпването на CO2 квотите разходите за второто полугодие вероятно ще надхвърлят 300 млн. лв., а годишните - половин милиард.

За сравнение - изграждането на напълно нова паро-газова електроцентрала с мощност от 500 мегавата би струвало точно около 500 млн. лв. С миналогодишната загуба от над 340 млн. лв. пък можеше да се изградят около 200 мегавата соларни мощности с определен капацитет батерии, които да спомогнат и балансират производството на ТЕЦ-а. Което показва, че поддържането на сегашната губеща централа пропилява възможностите за модернизация и трансформация на комплекса.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Енергетика

Научавайте най-важното от сектор енергетика през изминалата седмица


11 коментара
 • 1
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  Kоето многократно го говорихме..

 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby

  Подготвят ни лека полека да хариждат и Марица 2 на някоя компания с краен собственик някой в Америка и обвързващи договори за години напред. Такова наследство ни остави Костов последните дни от управлението си с Марица 1 и 3. В предишна статия Сашо ви Дончев ни убеждава, че цялата ни енергетика трябва да мине в частни ръце. Кръгът Капитал винаги ще участва в една такава разпродажба, разбира се след съответните комисионни. Точно както продадоха с Трайчо им и Дянков 33% държавен дял на ЕВН на самите ЕВН през борсата когато цените бяха най-ниски, а какво са поучили никой никога няма да разбере!

 • 3
  ekl16276277771068291 avatar :-|
  plamen dobridinev

  Отново настровате народа срещу една рабтеща централа вместо да побликувате глупост една проста математика 1000 мегавата по цената на тока това за час работа по 24 часа май не можете да повярвате каква е сумата е направете си изводите ще каже някой ами емисиите кой плаща емисиите на частните централи скъпи управляващи служители на чужди интереси ние не сме тъпа и вземете се в ръце и работеше за България

 • 4
  kamito_25 avatar :-(
  Kameliq Peneva

  Единствената медия пишеща така. Кога ще започнат да пишат нормални статии не знам. Следя ги и направо ми се повръща като ги чета. Моля ви искаме българите да не емигрират. Да си имаме държавно предприятие, да си запазим родното производство и 100 000 работни места. Хайде малко поработете за нашия РОДНИЯ ни интерес. А не за ЧУЖДИТЕ. Който иска да "папка" от субсидиите за ВЕИтата да си папка ама не на гърба на хората.

 • 5
  ftx17700757 avatar :-|
  ftx17700757

  Добре де защо не са уволнени директорите на централата щом все е на загуба?

 • 6
  kamito_25 avatar :-(
  Kameliq Peneva

  Каква ви е целта? Тези статии се пишат тенденциозно. Определено имат интерес накои да го правят. Целта им е ясна на умните и разсъдливи хора. Всички, с изключение на простолюдието знаем. Довършване делото на Костов. Геноцид и бедност това е крайната цел.

 • 7
  kamito_25 avatar :-(
  Kameliq Peneva

  Г-н Станчев,
  Въпросът ми към вас е защо пишете постоянно едни и същи статии или подобни. Само ги ъпдейтвате от време на време. Това ми направи впичатление. Напишете и за положителните страни на нещата. Това че е важно да запазим държавното родно енергийно производство с въвеждане на нови технологии според емисиите за отделяне на "пържен въздух". Да сме енергийно независими от внос и да запазим от обедняване цял ожромен БЪЛГАРСКИ регион. И да не емигрират над 150 000 БЪЛГАРСКИ семейства с техните деца, които ще създадат потомство в чужбина. Познайте дали няма да се стопим от 6 млн. Да се стопим неминуемо до едва 2 млн. Геноцид огромен ни очаква с унищожаването на родните производства.

 • 8
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  До коментар [#5] от "":

  Защото ако тръгнат да реформират дружеството, ще се наложат масови съкращения, а от тях никой политик няма изгода преди избори.

  За съжаление тази каша я забъркаха тези, които сега седят отстрани и се подхилкват - ГЕРБ и техните министри. Ситуацията щеше е да е много по-лесно управляема и безболезнена, ако държавата беше поела по-рано курс към други източници на енергия, беше започнала преструктурирането на дружестово, а заетите да бъдат преквалифицирани към други професии. Защото глад за кадри в региона има и ако му се работи, няма да остане без работа.

  Но наистина е нужно действие. Не може всеки работещ българин да плаща по 13,30 лв. на месец, за да може това затънало предприятие да продължава да осигурява социална дейност за заетите там.

 • 9
  Destino avatar :-|
  Destino

  До коментар [#] от "": Електричеството е такава стока, като краставиците и доматите. Какъв е проблемът да се произвежда от "частници"?
  ЕВН са най- читави от всички електро-разпределителни дружества.

 • 10
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Тая централа отдавна си е изпяла песента в този си вид, трябваше да е модернизирана отдавна, ама на ББ не му стискаше, че го беше страх от миньорските стачки. И сега какво? Всички ще плащаме солидарно загубите на некадърното ръководство на централата, нали? А този тъй наречен "висш" мениджмънт (на централата) просто са "наши хора", свикнали само да цоцат държавни субсидии и да не вършат нищо. Цели 30 години нищоправене и сега се чудим "що така стана"... Да се закрива, работниците ще си намерят друга работа, а и да са на помощи години наред ще е по-евтино да ги издържаме, отколкото да плащаме СО2 квотите за замърсяването....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход