"Топлофикация София" ще продължи да работи в нарушение на екоизискванията

Общинското дружество предвижда мащабен план за технологично обновление в срок от 36 месеца

Ще остане ли столицата без парно и топла вода през зимата заради липсата на подновено комплексно разрешително за работа на "Топлофикация София". Този въпрос разискваха днес депутатите от парламентарната комисия по енергетика. Дружеството, което през годините е ту държавно, ту общинско, работи в нарушение на екологичните изисквания, тъй като няма валидно комплексно разрешително за работа според изискванията за опазване на околната среда. И очевидно ще продължи да го прави, докато не се модернизира напълно. А това няма да се случи в рамките на година или две.

Според председателя на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова стотици хиляди домакинства и фирми в столицата са под заплаха да останат без парно и топла вода, тъй като "Топлофикация София" не е изпълнила еконормите за азотни емисии и може да спре да работи. Манолова директно обвини в бездействие институциите - принципала на дружеството - Столичната община, както и самото ръководство на общинското предприятие.

"Крайният срок, в който "Топлофикация София" трябваше да инвестира в пречиствателни съоръжения, изтече миналата година. Не знам на какво разчитаха, че да накарат Изпълнителната агенция по околната среда да си затвори очите и въпреки нарушенията на европейското законодателство да им удължи комплексното разрешително", коментира Мая Манолова.

По думите й сметките показват, че за да отговорят на изискванията, от столичното парно трябва да инвестират почти 190 млн. лв. Изискването за това било още от 2017 г., но така и не намирало място в нито един общински бюджет. Резултатът от всичко това пък би бил спиране работата на "Топлофикация София" и режим на тока.

На свещи?

Служебният министър на околната среда Асен Личев заяви, че директивата за емисиите за въздуха е в сила от август 2017 г. Месец след това от ведомството са уведомили 26 големи горивни инсталации за това какви мерки трябва да предвидят, за да отговорят на екоизискванията. До момента обаче ТЕЦ "София", "Сливен" и "Брикел" не са получили дерогация и нямат получени комплексни разрешителни.

Според служебния енергиен министър Андрей Живков обаче място за притеснение няма. "Няма извънредна ситуация, няма отнемане на комплексното разрешително и нищо извънредно към момента не се е случило", коментира той пред депутатите от ресорната комисия в парламента, но призна, че проблем действително има.

"От 2017 г. по отношение на инсталациите за азотни оксиди не са похарчени никакви пари - това към момента не е проблем, но би могло да се отрази на енергийната сигурност предвид и това, че "Топлофикация София" непрекъснато задлъжнява към "Булгаргаз" и БЕХ, картината придобива други краски", предупреди Живков.

Той отбеляза, че по отношение на генериращи мощности състоянието на общинското дружество е изключително важно с оглед нуждите на столичани. Освен това при евентуалния сценарий за отпадане на "Топлофикация София" мрежата ще се натовари допълнително.

Това признаха и от ръководството на ЧЕЗ, но очертаха доста по-мрачна картина. "Нашите разчети показват, че мрежата на разпределителното дружество не може да понесе такъв товар и не може да захрани София при сценарий за спирането на "Топлофикация София", обяви Виктор Станчев от компанията. До такъв развой обаче няма да се стигне, смятат от самото дружество.

Няма страшно

"Софиянци не трябва да мислят или да очакват, че ще има проблеми с топлоснабдяването", заяви изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров. По думите му през годините в дружеството били направени много инвестиции (част от котлите са с нови горивни инсталации) и промени за намаляване на азотните оксиди, но дори и с тях било малко вероятно компанията да успее да отговори на екоизискванията.

Правим всичко възможно да бъдем много по-оптимизирани и много по-икономични.

Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация-София"
Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация-София"

"При технологии от 60-те каквито и пари да бъдат похарчени, ние не можем да постигнем този резултат, който се изисква от нас. Апокалиптичните картини не са на масата. Спирането на "Топлофикация София" би нанесло многократно по-тежки екологични щети на града. Към днешна дата това е най-екологичният начин за отопление в столицата", обобщи Александров.

Той увери, че до края на годината "Топлофикация София" ще има ясен план за работа през следващите 36 месеца, през които се предвиждат "качествено нови промени" в начина, по който се произвеждат топлинна и електрическа енергия. В работен вариант този план ще е готов още в края на септември, но след това трябва да мине през редица съгласувателни процедури.

Не е ясно обаче колко ще струва амбициозният план за модернизация, както и колко ще струва неговото изпълнение. Общественият доставчик "Булгаргаз" редовно съди "Топлофикация София" заради неплатени сметки за природен газ. Последно през май стана ясно, че газовото дружество търси от столичното парно 80 млн. лв. Новият дълг е натрупан само за четири месеца. Преди това - в края на м.г., "Булгаргаз" заведе иск срещу "Топлофикация София" за 110 млн. лв., но след това го оттегли, тъй като БЕХ отново плати натрупаната сума.

Правен прецедент?

Според депутати обаче работата на "Топлофикация София" е на път да се превърне в правен прецедент. Причината е, че за дружеството ще бъде направена отстъпка да продължи да работи в нарушения през идните 36 месеца. Според Мая Манолова е много вероятно и други фирми да поискат същата "индулгенция", но според бившия енергиен министър Теменужка Петкова това е малко вероятно. Причината е, че "Топлофикация София" е дружество с особен статут, което работи по строго регулирани цени.

НОВИ ЦЕНИ

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обяви, че "Топлофикация София" е поискала изменение на топлинната енергия от 1 септември. Той обаче не поясни какво точно е било заявлението на общинското дружество. Според Иванов обаче това е невъзможно - първо, заради краткия срок и, второ, заради нормативното изискване цените на парното да се променят при съществено изменение в тарифата на природния газ, но не по-често от шест месеца. Това означава, че изменение е възможно от 1 януари 2022 г., но всичко зависи от цените на природния газ, които в последните месеци трайно се покачват.