Топли се със слънце, "продавай" слънце

В зависимост от нуждите и от първоначалната инвестиция соларните системи предоставят редица възможности

Темата накратко
  • Малките соларни системи могат да служат и за собствено потребление, и за участие в пазара на ток.
  • За търговията на електроенергия се изисква по-висока първоначална инвестиция.
  • Държавата предвижда серия облекчения, но за да се развие пазарът, са нужни законодателни промени.

Малките соларни централи за собствено потребление отдавна не са само мода. За много хора те вече са необходимост и шанс чрез определена инвестиция да се сдобият с известна независимост от местното енергодружество. Ако в Западна Европа и особено в южните страни това е начин на живот, улеснен и подкрепен от държавата, у нас ситуацията все още изглежда различно особено, ако решиш да продаваш излишъка на тока, който си произвел на местното енергодружество.

Затова и експертите често пъти предупреждават, че монтажът на самите панели може да се окаже много по-лесен от узаконяването на самата инсталация. Факт е, че държавата предвижда редица облекчения на правилата, но също така е факт и това, че те скоро няма да бъдат приети. А причината е прозаична - засега липсва политическа воля, макар да става въпрос за стимули, които биха довели до огромни спестявания на домакинствата.

Най-общо фотоволтаичните системи се разделят на два вида в зависимост от това за какво се използват. Първите от тях могат да произвеждат ток за лични нужди, без системата да е свързана с мрежата, а чрез вторите произведеният излишен ток може да се продава на пазара. Какви са останалите разлики и защо у нас все още се оказва сложно, трудно и дори невъзможно потребителят да бъде и продавач на енергия?

За мои нужди

Соларните системи, които са само и единствено за собствено потребление, предполагат значително по-опростена процедура по пускане в експлоатация. Този вид фотоволтаици са много подходящи за къщи, вили, хотели и изобщо за всеки, който се стреми да намали разходите си за електроенергия. Едно от големите им предимства е, че те могат да бъдат надградени при необходимост и така капацитетът им да бъде увеличен, когато потребителят прецени - след година, две или повече.

На пазара у нас се предлага различно соларно оборудване, което позволява на гражданите да изберат дали само да се отопляват и да подгряват водата на бойлера си с енергия от слънцето, или искат да произвеждат ток за нуждите си.

В някои случаи тези системи могат да служат като вид резервно захранване, ако има чести прекъсвания на електричеството, което ги прави особено търсени за малките населени места или в по-отдалечените планински райони. Един от основните минуси на тези системи обаче е, че те не могат да се ползват в тъмната част на денонощието, тъй като, логично, няма от какво да се захранват.

Искам да продавам

Ако собствениците на солари обаче искат да продават излишния ток на съответното енергодружество и да имат финансови ползи от това, дори когато не са си у дома, ситуацията се променя значително, а инвестицията се оскъпява. Причината е не само техническа, но и административна, тъй като подготовката на документите отнема време и разходи.

Затова и част от фирмите на пазара предлагат консултантски услуги под формата на изготвяне на идеен проект, изработка на проект за системата, доставка и монтаж на компонентите, както и пускането им в експлоатация и, разбира се, тяхната поддръжка след това.

Всичко това отнема време и пари, а разходът се изчислява на база точната услуга заедно с размера на обекта, вида, мощността, марката и други на самата инсталация. Вероятно обаче в обозримо бъдеще процедурата ще бъде опростена значително, тъй като България трябва да се съобрази с нова евродиректива, която предлага значителни облекчения за малките фотоволтаични системи.

Най-важните от тях предвиждат свързването на малките ВЕИ към мрежата да става само и единствено с т.нар. уведомяване, а мрежовите оператори могат да откажат само при основателна причина или техническа несъвместимост.

Нещо повече - от Министерството на енергетиката напомнят, че в момента се структурират редица финансови инструменти, които биха могли да се използват за насърчаване на малките солари. "При тяхното разработване (на финансовите инструменти - бел.авт.) се отчита необходимостта от увеличаване използването на енергия от ВЕИ в страната, като се търсят възможности за подходящи финансови схеми, финансиращи изграждането на обекти за производство на енергия от ВИ, в т.ч. и на фотоволтаични инсталации с инсталирана мощност до 30 кВт включително", твърдят от министерството.

Вариант за финансиране на подобни проекти е и т.нар. План за възстановяване, където например са предвидени милиарди за саниране с оглед енергийната ефективност.

Всички тези промени са добро начало, но, уви, то ще се наложи да почака, тъй като, за да станат факт, се налага редакция на Закона за енергетиката. А той може да се измени само с гласуване от Народното събрание, което към този момент не е ясно кога и в какъв формат ще работи.

Един от седем

По данни на "Грийнпийс" един от всеки седем българи може да стане производител на енергия. Нещо повече - според проучване на CE Delft половината от гражданите на ЕС, включително местни общности, училища и болници, могат да произвеждат сами ток до 2050 г., задоволявайки 45% от енергийните си нужди. С новите енергийни права за общности и граждани потенциалът може да бъде напълно разгърнат и Европа да се насочи по пътя към необходимия енергиен преход, смята председателят на "Грийнпийс - България" Деница Петрова.

България обаче е далеч от създаването на кооперативи, макар в Европа да има над 3500 енергийни общности. Идеята на подобни обединения е да бъдат едновременно производители и доставчици на електричество, а когато има излишък, да го продават на съседите си на добра цена. Спечелените пари могат да се инвестират в развитието на местната общност.

Например кооперацията в Оденвалд (Германия) използва част от печалбата, за да финансира изграждането на нова детска градина и местна енергийна станция. Други насочват средства към изграждането на концертни зали.

Пречка подобни неща да се случат в България са не само слабият интерес към подобни сдружения, но и пропуските в законодателството. Страната бави приемането на редица промени, които биха могли да доведат до облекчено сдружаване или най-малкото до лесно и бързо инсталиране на покривни панели за собствени нужди. А това отдалечава гражданите от идеята за споделено енергийно потребление.

Затова и засега най-атрактивни остават соларните системи за собствени нужди или малките фотоволтаици за продажба на ограничени количества ток на пазара.

Колко струва?

Соларните инсталации на пазара в България са много и разнообразни. Зависят от системата, марката и условията (свободното пространство, дали покривът е плосък или под ъгъл, големината на сградата, за какви нужди ще се ползват и др.).

Експертите напомнят, че при инсталирането на фотоволтаична система върху покрив е нужна проверка дали покривната конструкция може да издържи товара. Това най-често се извършва на място от техническия екип, който монтиране инсталацията. Затова е добре преди избора й да се направи консултация на място със специалистите.

Друго изключително важно условие е покривът да не бъде засенчван от съседни сгради, пристройки и др., така че слънчевата енергия да може да се оползотворява максимално.

С цялата условност на това автономна хибридна инсталация за производство на електрически ток (3.32 kW) за локално ел. захранване на къщи, вили, ферми, крайпътни автомати, селскостопански съоръжения (например напоителни помпи), комуникационни предаватели и др. (solarmarket.bg) струва около 20 000 лева с ДДС. В цената са включени фотоволтаични панели, зарядни, акумулаторни батерии, ветрогенератор, кабели и др.

Предлага се и друг вариант на фотоволтаична инсталация, която включва повече панели и американски акумулатори с дълъг експлоатационен живот, които са специално разработени за ВЕИ. Цената им е малко над 30 100 лв. с ДДС, като тарифата за заземителна инсталация, монтаж и други се изчислява индивидуално за всеки обект.

На пазара може да бъдат намерени и вакуумно-тръбни слънчеви колектори ("Елтрем"). Този тип соларни системи са особено подходящи, когато жилището вече разполага с локална отоплителна инсталация за затопляне на водата в бойлера едновременно и от двата източника.

Има и селективни слънчеви колектори с вграден фотоволтаичен модул, който загрява въздуха в стаята с помощта на интегриран вентилатор. Вентилаторът работи със слънчеви фотоволтаични панели, които също са вградени в устройството, което може да взема свеж въздух отвън или да "върти" въздуха във вече затоплената стая.

Плоските колектори Viessman, предлагани от solarmarket.bg, например вървят по около 700 - 900 лева с ДДС. Те могат да подпомагат загряването на вода и дори отоплението (в комбинация с кондензен котел), като някои от тях са с универсално приложение за монтаж на покрива. Колко точно панела ще трябват (както и какви радиатори, кабели и др.) обаче зависи от нуждите и размера на сградата.

Още от Капитал