ТЕЦ "Марица-изток 2" може да спечели 62 млн. лв. до края на годината

Но централата пак ще е с огромна годишна загуба - над 200 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

От средата на август държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на почти пълни обороти - нещо, което не се беше случвало от години, дори в студените зимни месеци. Мощностите й бяха активирани по настояване на служебното правителство, за да се намали натискът върху пазара и в страната да има достатъчно електроенергия, след като възстановяването на икономиките увеличи търсенето на ток в цяла Европа и цените скочиха рязко през последните два-три месеца.

Резултатът от натоварването на централата е, че България слезе от челните места по цена на борсовия ток до последните. Но въпросът тук е дали това не се случва срещу нови загуби за ТЕЦ "Марица-изток 2"?

Какво показват числата

Според междинния финансов отчет към 30 юни 2021 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" е на минус от 247.2 млн. лв., a задълженията се увеличават с около 200 млн. лв. С това общото финансово състояние на дружеството става още по-критично. Натрупаната загуба достига внушителните 1.4 млрд. лв., а дълговете са почти 1.5 млрд. лв.

Такава беше картинката преди цените на електроенергията в Европа да се повишат двойно от юли насам.

"Към 31 август 2021 г. ТЕЦ-ът е реализирал 86.35 млн. лв. приходи от продажба на електроенергия на свободния пазар. За разлика от 12.45 млн. лв. година по-рано. Това илюстрира ефекта от включването на повече блокове през последните седмици", каза за "Капитал" служебният министър на енергетиката Андрей Живков (цялото интервю четете в петък на capital.bg).

Анализите сочат, че необходимата цена на тока, за да работи централата на печалба при сегашните нива на емисиите CO2 от 60 евро/тон, е около 235 лв./мВтч. През юли обаче средната борсова цена беше 185.6 лв./мВтч, а за август - 218.2 лв./мВтч. Въглеродните квоти и през двата месеца бяха на цена от 55 евро/тон. Което означава, че вероятно ТЕЦ "Марица-изток 2" е продавала енергията си под себестойност. Едва през септември може да е настъпила промяна, тъй като от началото на месеца средната борсова цена на тока е около 240 лв./мВтч.

Очакванията на енергийното министерство са за периода септември - декември 2021 г., когато електроенергията се очаква да струва средно около 250 лв./мВтч, дружеството да регистрира положителен финансов резултат от 61.8 млн. лв. Но въпреки това като цяло за годината пак ще има загуба - около 207 млн. лв.

Ако се съпоставят официалните данни към 30 юни - загуба от 247.2 млн. лв., очакваната печалба от 61.8 млн. лв. за последното тримесечие и годишната загуба от 207 млн. лв., то излиза, че през юли, август и септември ТЕЦ-ът би следвало да е натрупал загуба от около 23.6 млн. лв.

Моментна радост

Това, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи повече и понижава средната цена на тока в България и региона, като паралелно реализира печалба, няма как да не постави следния въпрос: "Ако въглищата ни дават по-евтина енергия, защо трябва да ги спираме?"

В сегашната ситуация на пазара въглищата наистина са конкурентоспособни, и то въпреки поскъпването на квотите CO2. Но години наред до преди два месеца това не беше така и няма гаранция, че след месец пак няма да настъпи обрат.

Всички тези прогнози за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" не включват продължаващо поскъпване на квотите CO2. Има очаквания обаче към края на тази година цената им да достигне 80 евро/тон, което отново ще изведе на минус дружеството, дори да продава тока си на 250 лв./мВтч.