Над 60% от тока в България сега се прави от въглища

Това е първият ефект от излизането на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" в планов ремонт. Следва свиване на износа

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

На фона на екстремно високите цени на електроенергията през последния месец и половина от днес пазарът е изправен пред ново предизвикателство - започна плановият ремонт на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Така от генериращите мощности отпаднаха 1000 мВтч, или около 20% от работещия капацитет. А както е известно, намаленото предлагане води до дефицит, който неминуемо повишава цената.

Постигнатите днес стойности на Българската независима енергийна борса обаче показват друго. При изтъргувани с 15% по-малко количества (от 77 хил. мВтч за понеделник и вторник сделките спадат до 67 хил. мВтч) цената също се понижава. Постигната днес стойност е 260.55 лв./мВтч, докато за предните дни беше над 280 лв. Едно от обясненията за това е, че има рязък в спад в износа на ток от България.

Доминацията на ТЕЦ-овете

За да компенсира намалението на производството от АЕЦ, "Електроенергийният системен оператор" е натоварил повече въглищните централи - основно т.нар. американски ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица 3", тъй като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" така или иначе работи на висока мощност от няколко седмици. По тази причина в момента над 60% от тока в България идва именно от въглищните централи. В стандартни периоди от тези централи се генерира 1/3 от тока в страната.

Зад тази екстремна стойност, която през последните години е била регистрирана изключително рядко, дори при зимни условия или при други ремонти на АЕЦ, стои и фактът, че има много слаба активност на ВЕИ. Облачното време днес е причина соларните централи да работят с едва 20% от обичайната си мощност, а липсата на вятър като цяло през тази година (не само в България, но и в цяла Европа) е довела до 10% по-слабо производство на тези мощности на годишна база.

Очаква се ремонтът на АЕЦ "Козлодуй" да продължи поне 30 дни (по график е 40 дни, но има очаквания за по-бързото му приключване). Което означава, че през целия октомври ситуацията ще е подобна.

Ограничен износ

Намаленото производство в страната се отразява веднага на износа - от близо 2000 мегавата на час в последните седмици днес той е 800 - 900 мВт. Дори има внос на електроенергия от Турция и Сърбия. Това обаче не се дължи на отпаднала необходимост от енергия в региона, а е продиктувано от чисто пазарни механизми.

Голяма част от износа на ток от България през последния месец всъщност беше по договори, сключени през август и преди това, на цени от около 200 лв./мВтч - основно производството на ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Търговците предпочетоха да пласират тази енергия в страни като Гърция и Румъния, където цените бяха 250 - 300 лв./мВтч, докато България беше с най-ниските стойности - около и под 240 лв./мВтч.

Още от Капитал