АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 157 млн. лв. Цената е малко под пазарната

Общо 30 български и чужди търговци и местни заводи купиха енергия до края на годината по първата мярка на правителството за решаване на въпроса с високата цена

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Първата от мерките, обявени от служебния кабинет за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток, вече е факт. АЕЦ "Козлодуй" проведе търг за доставка на значително количество електроенергия през октомври, ноември и декември, чиято стартова цена беше много под пазарната - 185.87 лв./мВтч, при средна на борсата за септември 245 лв./мВтч.

За този търг съобщи още в понеделник премиерът Стефан Янев, като по думите му целта е по-евтината енергия да стигне до българските предприятия веднага, докато се чака решение за евентуалните финансови помощи. Резултатът обаче не е точно такъв. Заради големия интерес и наддаването на участниците средната стойност на продадената от АЕЦ "Козлодуй" електроенергия е стигнала 237.27 лв./мВтч - което е близо до средните пазарни стойности. Общо приходите за централата ще са над 157 млн. лв. при продадени почти 663 хил. мВтч за последното тримесечие.

Освен това част от купувачите са чуждестранни фирми, което означава, че енергия отново ще се изнася.

Тъй като 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе от сряда в ремонт, на практика една трета от производството на централата през октомври е разпределено в този търг. Останалите две трети са за регулирания пазар (битовите потребители). И на сегмента "Ден напред" реално няма да бъде предлагана почти никаква енергия от АЕЦ-а.

Кои са купувачите

Правилата на Българската енергийна борса са такива, че не е ясно кой точно е успял да купи енергията. Виждат се само участниците, които бяха 48. Търгът за 300 мегавата базова мощност обаче беше разделен на 30 пакета от по 10 мегавата, което означава, че общо 30 компании са успели да си купят ток на фиксирана цена за следващите три месеца.

Около една пета от пакетите вероятно са купени от чуждестранни играчи като Alpiq Energy, Danske Commodities, Energi Danmark, GEN-I и MET Energy. Те имат капиталови ресурси и могат да си позволят да наддават, за да осигурят необходимата им енергия, която след това най-често пласират в Централна Европа.

Сред сигурните купувачи са и дружества от групите на ЧЕЗ, "Енерго-про" и ЕВН. Както и вероятно големи заводи като "Стомана", КЦМ, "Биовет", "Златна Панега" и др.

Прави впечатление, че в търга на АЕЦ "Козлодуй" не е участвал нито един от свързаните с Христо Ковачки търговци на ток. При предишни подобни процедури именно те изкупуваха голяма част от ядрената енергия.

Какъв ще е ефектът

За тези, които са успели да си осигурят енергия от АЕЦ на цена 237 лв./мВтч, зимата вероятно ще е по-спокойна, тъй като няма да се притесняват от волатилността на борсата. Това обаче е твърде малка част от икономиката на страната - грубо около 15%.

Останалите фирми ще продължат да се снабдяват по борсови цени или по договори на по-висока стойност. Например ТЕЦ "Марица-изток 2" също проведе търг за доставка на електроенергия през октомври, ноември и декември. Но постигнатата на него цена е 288.6 лв./мВтч, като бяха продадени 95 от предложените 100 мегавата мощност.