Bloomberg: Шокът от цената на газа днес е равносилен на петрол за 190 долара

В Европа и Азия бяха отчетени поредни рекордни цени на синьото гориво през тази седмица

Задълбочаващата се криза на световните енергийни пазари тласна цената на природния газ в Европа и Азия до цена за еквивалента на петрол от около 190 долара за барел по изчисления на Bloomberg. Подобно ниво е невиждано за пазара. И двата региона тази седмица отчетоха нови рекорди в цените на горивото, използвано за отопление и производство на електроенергия. Доставчиците на комунални услуги бързат да възстановят запасите си, които сега са по-ниски от средните, преди настъпването на зимата в северното полукълбо. Алтернативи като въглищата също са в недостиг.

Цената на холандския газ за месец напред достигна 100 евро на мегаватчас в началото на деня в петък, най-високата досега, като по-късно леко спадна. Това се равнява на 190 долара за еквивалента му в петрол, което е повече от два пъти стойността на енергията в барел суров петрол брент през същия ден. Най-високата някога референтна цена на петрола беше 147.50 долара за барел през юли 2008 г.

Верижна реакция

В четвъртък японско-корейският маркер, показател за Северна Азия за спот доставките на втечнен природен газ, скочи до 34.47 долара на mBTU (милион британски термични единици). Това е най-високото ниво от 2009 г., по данни на агенцията за отчитане на цените S&P Global Platts. Преобразувано в петролни единици, цената отново се равнява на около 190 долара за еквивалентното количество петрол.

Цените на енергийните суровини стремглаво се повишават в САЩ, Европа и Азия, докато икономиките се възстановяват и търсенето за тях расте, а предлагането силно изостава. Изчерпани резерви от миналата зима, която беше по-дълга и студена от обичайно, в комбинация с намалени инвестиции в сектора и отложени ремонтни дейности по време на пандемията доведе до кризата в световен мащаб. Поскъпването на природния газ създава верижна реакция, разпростираща се в други пазари. Увеличеното търсене от ТЕЦ-овете, отчаяни за алтернативи на природния газ, повишава цената и на петрола.

Още от Капитал