Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

ББР ще финансира фирми да изграждат соларни централи за собствени нужди

Държавната банка предлага 15-годишни заеми, които да покриват до 95% от стойността на инсталацията

Българската банка за развитие ще финансира изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса, както и за продажба на електроенергия. От банката казват, че новият финансов продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа, и повишеното търсене на електроенергия. "Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност", пише още в съобщението на ББР.

Ще се кредитират проекти за мощности до 1 мВтч, което е оптимално за голяма част от предприятията в страната - масово проектите, които се реализират в момента са за 600-800 кВт върху покривите на индустриални предприятия и складове. Подобни инсталации могат да покрият между 10 и 50%, а в някои случаи и повече, от консумацията на енергия в дадено предприятие, което реално се отразява в аналогично понижаване на разходите за ток. От една страна, слънчевата енергия от новоизградена централа струва около 110 лв./мВтч (с включена възвращаемост на инвестицията) при средни цени на пазара през последния месец от 250 лв./мВтч. А от друга - при собственото потребление не се заплащат мрежови такси и цена Задължение към обществото, които по принцип формират около 30% от крайната сметка за ток. От 2019 г. насам вече са реализирани стотици такива проекти, като най-големият в България е този на "Аурубис" за 10-мегаватова соларна централа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bisserb avatar :-(
  Бисер Божиков

  Много слаб текст! Очаквах по задълбочен коментар на темата. Този текст излезе в този му вид в много медии!!!! Твърдението, че ЗО формира 30% от цената е подвеждащо: При цена 250 лв./Мвтч това прави 75 лв. ЗО, а то в момента е около 20 лв..... Слабо, много слабо...

  Нередност?
Нов коментар