ВиК дружествата се давят заради скъпия ток

Разходите за електроенергия са се удвоили, но цената на водата е фиксирана

Тази седмица цената на електроенергията е средно около 400 лв./мВтч, от началото на месеца - около 360 лв./мВтч, а от началото на 2021 г. средната стойност е 160 лв./мВтч. В същото време определените от КЕВР цени на водата са на база средна цена на тока под 100 лв./мВтч. Или казано иначе, разходите на всички ВиК дружества в страната са се увеличили значително - електроенергията формира между 30 и 60% от харчовете им, но приходите им са останали същите.

По този повод от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че ВиК секторът, също както останалите бизнеси, се нуждае от навременни и адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява непрекъснато и качествено водоподаване към населението. Още през август "Капитал" писа, че ако цените продължат да скачат, крайните снабдители ще бъдат затруднени въобще да плащат разходите си.

Къде се къса веригата?

Всяко ВиК купува електроенергия на цените на свободния пазар, но доставя водата по регулираните за година напред тарифи. Тази година обаче е различна, защото никоя от по-ранните прогнози не се сбъдна. Дори през юли, когато КЕВР определяше прогнозната цена на електроенергията, заложи средна стойност 119 лв./мВтч, а само няколко месеца по-късно имаме цени около 400 лв.

Към този момент за крайния потребител, общо взето, ситуацията остава непроменена - промени в цените на водата може да има чак на 1 януари. Дотогава ВИК дружествата са изправени пред това да покриват все по-големи разходи към ЕРП с несравнимо по-малки приходи. Или да спрат да си плащат.

Числата крещят

Фактурите за септември все още не са излезли, но и тези от август достатъчно красноречиво показват какво точно се случва. В Бургас регионалното ВиК например е консумирало 5012 мВтч, за които са заплатени 1 342 686 лв. без ДДС. Година по-рано консумацията е била 4254 мВтч, а сметката - 601 819 лв. без ДДС. Или при съвсем малка промяна в потреблението има повече от двойно повишение на разходите за ток.

Подобна е ситуацията във Враца, Пловдив и други градове.

За да се реши този проблем, от ВиК многократно вече заявяват, че е нужно преразглеждане на регулираните цени към крайния потребител. Исканията за промяна във фиксираните цени точно в този момент обаче няма как да се случат според КЕВР, защото наредбите предвиждат такава възможност едва на 1 януари. Тогава има възможност да се компенсират водните оператори за загубите през тези месеци, като цената на водата се увеличи повече от необходимото.