Нов рекорд с цената на тока за фирмите

Над 445 лв./мВтч е стойността на енергията за 18 октомври

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Поскъпването на електроенергията продължава и не се вижда граница, която да не може да бъде прескочена. След като само преди няколко седмици 300 лв./мВтч изглеждаше като критично висока стойност, през изминалата седмица бяха регистрирани множество сделки на около 400 лв./мВтч. За понеделник (18 октомври) обаче е постигнат нов исторически рекорд за Българската независима енергийна борса - 445.65 лв./мВтч. Само за сравнение - прогнозираната от Комисията за енергийно и водно регулиране цена на тока за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. е 119 лв./мВтч. От началото на октомври средната стойност в 362.11 лв./мВтч.

Интересно е, че токът е най-скъп в Югоизточна Европа, а не в Югозападна, където използват най-много природен газ за производство на електроенергия. Най-висока е цената в Унгария и Румъния - почти 488 лв./мВтч.

В конкретния случай това е показателно за пазара и повдига въпроса какво точно движи тарифите? Да не говорим, че самият природен газ отстъпи от рекордните стойности от 120 евро/мВтч в началото на октомври и от тогава се търгува за 85-90 евро/мВтч. А заедно с това и CO2 емисиите поевтиняха леко през последните дни - от 65 евро/тон до под 60 евро/тон. Затова една от възможните движещи сили на цените на тока изглежда страхът на търговците - те залагат все по-високи оферти, за да са сигурни, че ще успеят да купят нужната им електроенергия, с което предизвиква изкуствено поскъпване.

Фючърсите на електроенергия остават високи - около 230 евро/мВтч за месеците до януари 2022 г. Очакване за понижение на цените има едва от второто тримесечие на следващата година, за когато фючърсите са на нива от около 100 - 120 евро/мВтч.

Още от Капитал