Енергийната криза в Китай заплашва дълготрайно световната верига за доставки

Очаква се проблемите да продължат въпреки мерките на Пекин

Собственици на предприятия в Китай, както и техните клиенти са били предупредени, че прекъсванията на захранването ще се превърнат в част от живота, докато президентът Си Цзинпин намалява зависимостта на икономиката от въглищата, съобщава Financial Times. Месеците на недостиг водят до прекъсване на енергията на домакинства в североизточната част на страната, както и до захранването на мощността за китайските предприятия. Въпреки това проблемът се очаква да се задълбочи заради рекордното търсене на китайски износ, както и заради прогнозата за студена зима.

Въпреки правителствената намеса производителите в страната са подтиквани да увеличат енергийната ефективност във фабриките си, както и да увеличат инвестициите си във възобновяеми източници.

Краткосрочните решения - въглища

Китайското правителство е взело краткосрочното решение да се върне към по-замърсяващи горива за преодоляване на недостига на енергия. Това се случва въпреки обещанията на управляващите да намалят употребата на въглища в китайската икономика. През последната седмица правителството нареди увеличаване на добива на въглища. Освен това въведе пазарни реформи, като принуди всички въглищни електроцентрали да продават на едро, повиши цените на електричеството с близо 20% и премахна тавана на цените на някои от големите потребители.

Според Дейвид Фишман, енергиен анализатор от Lantau Group, това е "голяма стъпка" към либерализацията на енергийния пазар в страната. Въпреки действията на правителството не се очаква енергийната криза да приключи бързо.

Ефект от прекъсванията

"Много компании бяха изключително изненадани от интензивността на прекъсванията" казва Томас Луеди, енергиен експерт от консултантската фирма Bain. Той добавя, че увеличената цена на тока бързо би принудила някои заводи да намалят производството, за да облекчат натоварената енергийна мрежа.

Висши служители от Гуандун, най-големият производствен център в Китай, съобщават, че близо 150 хил. компании са били засегнати от прекъсвания на електричеството през последния месец. Те предупреждават, че ограничението на консумацията най-вероятно ще продължи, ако проблемите не бъдат решени незабавно. Те също така подканват компаниите да използват собствени генератори, което най-вероятно ще доведе до повишаване на употребата на дизел за производство на електричество.

"Много компании ще трябва да се върнат към собствени генератори. Някои от тях са незаконни. Ще трябва да ги преоборудват, но това ще отнеме по-малко време, отколкото да се направи електроцентрала", цитира Financial Times бизнесмен от Южен Китай. "Недостигът свива с 30 до 40% работното време и търговските компании изпитват същите недостатъци", добавя той.

Дори и компании, които могат да бъдат облагодетелствани от правителствените мерки, като минните и тези, които осигуряват резервно производство на енергия, се изправят пред проблеми да се възползват от възможността.

Нейтън Стоунър, отговорник за китайските операции на Cummins, американска минна и енергийна група, казва, че дейността на компанията е ограничена от прекъсванията, които засягат собствените ѝ фабрики, както и на нейните доставчици.

Стив Леви, управляващ директор на британския търговец Heat Outdoors, съобщава, че почти всички китайски доставчици, с които работи, са имали прекъсвания на електроенергията през изминалата седмица. Времето за изпълнение на един от доставчиците се е покачило до 6 месеца от 10 седмици преди пандемията. "Не мога да взема решения за април" казва той, тъй като не е наясно как би изглеждал пазарът тогава.

Луеди предупреждава, че хората не трябва да се залъгват от връщането на Китай към въглищата по време на сегашната криза. "Тенденцията е ясна. Но има много нестабилност около нея, казва той. Трябват ви само още няколко процента растеж на икономиката и това може временно да извади системата от строя."