Бизнесът ще получи субсидии за сметките за ток за октомври и ноември скоро

Общата сума, която държавата ще разпредели, е 450 млн. лв., като за квартален магазин например компенсацията ще е около 550 лева на месец

По-малко от поисканото, но повече от първоначално обещаното ще получи бизнесът като мярка за компенсиране на високите цени на електроенергия. Решението на служебния кабинет е към фирмите да бъдат върнати по 110 лв. за всеки потребен мегаватчас. Общо схемата ще разполага с 450 млн. лв., които ще стигнат за субсидии по сметките за октомври и ноември. Самите пари пък са осигурени от печалбата на АЕЦ "Козлодуй", която за 2021 г. се очаква да надхвърли 1.5 млрд. лева.

Първоначално, през септември, когато средната цена на борсовия ток беше около 250 лв./мВтч, кабинетът "Янев" предлагаше компенсации по 70 лв./мВтч. В началото на октомври обаче електроенергията поскъпна до средно 370 лв./мВтч, поради което работодателските организации поискаха компенсациите да бъдат не фиксирана сума, а процент от превишението на борсовите цени над тези, които КЕВР е прогнозирал. Сегашното решение е някъде по средата на тези позиции.

Какъв ще е ефектът

Ако цените на енергията се запазят такива, каквито са сега, и през ноември, то компенсацията от 110 лв. би била около 30% от цената на тока. Във фактурите обаче има и куп други такси - за пренос, достъп, Задължение към обществото, акцизи, ДДС и т.н., така че няма как да се очаква, че и те ще се понижат с една трета.

На практика всеки потребител може да пресметне каква компенсация ще получи, като види колко точно електроенергия е консумирал. При малък магазин за хранителни стоки - например с месечна консумация 5000 кВтч (5 мВт), компенсацията ще бъде 550 лв. за месец. Сметката за ток на същия обект обаче ще е около 2750 лв.

Откъде ще дойдат парите

Тъй като подобни средства не са заложени в бюджета, за да може да ги осигури, правителството ще изземе извънреден дивидент от АЕЦ "Козлодуй". Заради високата цена на тока централата реализира свръхпечалба и прогнозите са, че ще завърши година на плюс 1.5 млрд. лева. Вероятно по същия начин схемата с компенсирането на фирмите ще бъде продължена и през месеците декември, януари, февруари и март.

Прогнозно това би струвало още около 900 млн. лв. извън обявените сега 450 млн.

На практика чрез тази схема на фирмите се връщат част от парите, които самите те са платили за закупуването на електроенергията.

Самото връщане ще става по пътя бюджет, търговец, краен потребител.