Не очаквайте големите петролни компании да разрешат енергийната криза

Недостатъчните инвестиции подчертават сложността на преминаването към чиста енергия

Недостатъчно енергия в Китай. Недостиг на въглища в Индия. Скок на цените на електроенергията в цяла Европа. Борба за бензин във Великобритания. Прекъсвания на електроенергията в Ливан. Симптомите на дисфункция на световните енергийни пазари са навсякъде.

В последните дни хаосът изтласка цените на петрола в Америка над 80 долара за барел, което е най-високото им ниво от края на 2014 г. Цените на природния газ в Европа се утроиха тази година. Търсенето на въглища, противно на хода на историята, се е повишило. Изпълнителният директор на една фирма за търговия със стоки казва, че влиза в офиса в 5 часа сутринта, за да получи последните новини за прекъсванията в една или друга азиатска страна. А зимата, когато има нужда от отопление, все още не е настъпила в северното полукълбо.

Преди няколко години производителите на изкопаеми горива биха реагирали на такива ценови сигнали, като бързо увеличат производството и инвестициите. През 2014 г., със суров петрол над 100 долара за барел, Royal Dutch Shell вложи над 30 млрд. долара капиталови разходи в нефтени и газови проекти. След това гигантът похарчи 53 млрд. долара, за да купи британския си конкурент BG Group и стана най-големият производител на втечнен природен газ (LNG) в света.

Нова посока

Не и този път. Изменението на климата доведе до безпрецедентен натиск върху петролните и газовите компании, особено европейските, да се разделят с изкопаемите горива. Като част от дългосрочното преминаване на Shell към пазарите на газ и електроенергия с по-ниски въглеродни емисии, капиталовите му разходи за тази година са намалели до около 8 млрд. долара. Миналия месец компанията продаде някога ценените си шистови активи в Пермския басейн в Тексас на американския конкурент ConocoPhillips за 9.5 млрд. долара. Тя се оттегля от операциите си в Нигерия, където е започнала дейност за първи път през 1936 г. А наскоро заяви, че ще намали добива на петрол с 1-2% всяка година до 2030 г. На въпрос какво означава скокът на цените на енергията за инвестициите, Уаел Саван, ръководителят на производството на нефт и газ, е откровен. "От моя гледна точка това не означава нищо", казва той.

Това мнение е широко разпространено в голяма част от петролната индустрия. В Европа петролните компании, търгувани на борсата, са под натиск от страна на инвеститорите предимно по екологични причини да спрат да разработват нови кладенци. Повече инвестиции нагоре по веригата с повишаването на цените биха могли да "делегитимират" техните публични ангажименти за по-чиста енергия, казва Филип Уитакър от консултантската компания BCG. В Америка публично търгуваните шистови компании, които преди бяха твърде нетърпеливи да се "счупят", когато цените на петрола скочат, сега са под натиска на акционерите, които искат печалбите да се връщат чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции, а не да се "изсипят" в дупка в земята.

Държавните петролни компании също са подложени на бюджетни ограничения, отчасти поради пандемията от ковид-19. Само няколко, като Saudi Aramco и Националната петролна компания в Абу Даби (ADNOC) разширяват производството. Резултатът е световен спад в инвестициите в проучване и добив на нефт и газ, от над 800 млрд. долара през 2014 г. до едва около 400 млрд. долара и се очаква да останат на това ниво (вижте графиката).

Дръжте го в земята

В същото време търсенето се върна с изненадваща скорост, тъй като пандемията отслабва. За първи път петролният пазар може бързо да достигне до липса на свободен капацитет според инвестиционната компания Goehring & Rozencwajg. Това може да е само временно състояние на нещата; Aramco и ADNOC биха могли да реагират бързо. Но поне временно това ще доведе до рязко покачване на цените на суровия петрол, като добави допълнително напрежение върху икономиките, които вече страдат от нарастващите разходи за природен газ за домакинствата и енергоемките дейности - от стоманодобива и производството на торове до производството на бутилки за вино.

От гледна точка на околната среда по-високите цени могат да бъдат добре дошли, ако намалят търсенето на изкопаеми горива особено при липса на глобален данък върху въглерода. В своята "Световна енергийна перспектива", публикувана на 13 октомври, Международната енергийна агенция (IEA) пише, че възстановяването на потреблението на изкопаеми горива тази година може да причини второто по големина абсолютно увеличение на емисиите на въглероден диоксид. За да се постигне целта за нетни нулеви емисии до 2050 г., IEA казва, че няма нужда от инвестиции в нови нефтени и газови проекти след 2021 г. Вместо това призовава за утрояване на инвестициите в чиста енергия до 2030 г.

Аргументът на IEA, че не са необходими нови проекти за природен газ, които са по-малко замърсяващи, отколкото тези с други въглеводороди, се основава отчасти на инвестиции в горива с ниски емисии като водород. Признава обаче, че те са "много настрана". Това показва риска да се третират с еднаква вина всички изкопаеми горива, причиняващи въглеродни емисии. Намаляването на доставките на природен газ без резервен вариант може да бъде контрапродуктивно.

От една страна, газът в момента е основният заместител на топлинните въглища в страни като Китай и Индия, които искат да намалят емисиите си, свързани с електроенергията. Инвестиционният посредник Bernstein прогнозира, че вносът на втечнен природен газ от Китай може почти да се удвои до 2030 г., което би го направил най-големият купувач в света. При липса на инвестиции в нови проекти Bernstein очаква глобалният капацитет за втечнен природен газ да бъде с 14% по-нисък от необходимото дотогава. Това би попречило на сегашната стратегията за справяне с проблема на Азия.

Нещо повече, природният газ изпълнява жизненоважна функция за поддържане на стабилността на електропреносната мрежа, особено на местата, които зависят от периодична вятърна и слънчева енергия (поне докато световните мрежи станат по-свързани помежду си). На такива пазари пределните разходи за природен газ често определят цените на електроенергията дори ако повечето електроенергия идва от възобновяеми източници с нулева пределна цена. Колкото по-висока е цената на газа, толкова по-високи са сметките за ток. Това би могло да намали обществената подкрепа за чистата енергия.

Дали ще има нови доставки остава въпрос, чийто отговор не е ясен. Както отбелязва шефът на друг търговец на стоки, "тъй като природният газ е поставен в колоната с мръсни горива, никой не инвестира". За суперкомпаниите от частния сектор проблемът е, че всички те са повече или по-малко равномерно разделени между производството на нефт и природен газ. Тъй като те често излизат заедно от земята, двете горива са склонни да бъдат взаимосвързани в съзнанието на инвеститорите. Това е разочароващо. "Невероятно късогледство е, че смесваме петрол заедно с газ", споделя един от най-известните изпълнителни директори. И все пак изглежда, че неговата фирма няма да се противопостави на инвеститорите, като увеличи значително добива на газ.

Ръководител на друга голяма петролна компания казва, че по-високите цени могат да окажат натиск за малко повече инвестиции, но компаниите да не се отклоняват от дългосрочните ангажименти за климата. Вместо това той твърди, че новите инвестиции вероятно ще дойдат от два източника, които не са изложени на обществен натиск: държавните петролни компании и частни фирми. Пример за това е фактът, че по-голямата част от неотдавнашното увеличение на броя на платформите в Пермския басейн е дошло от независими фракинг компании, а не от публични. Някои сравняват това с контрабандата в ерата на Сухия режим. Колкото по-високи са цените на петрола и газа, толкова повече стимули ще има за тяхното производство. При условие че това се случва извън погледа на обществеността.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved