България 2026: Планът за възстановяване

Парите за ВЕИ от Плана за възстановяване: къде и за кого

Освен 878 млн. лв. за големи централи има 140 млн. за малки фотоволтаици за домакинства

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възстановяване е да заместят въглищната енергетика и да формират основа за нов вид енергийна система.

Средствата са за соларни инсталации, електропреносната мрежа, пилотни проекти за водород и геотермална енергия. В следващите пет години например Планът предвижда изграждането на огромен капацитет от соларни мощности - 1.7 гВт, плюс батерии.

Предвидени са 878 млн. лв. за схема за частично финансиране на такива проекти. Ще има общо шест търга, които ще се провеждат веднъж на шест месеца от началото на 2022 г. На всеки от тях ще се разиграват проекти за поне 285 мегавата, като 25% от тях, или около 70 мВт, ще са отделени за малки ВЕИ - под 5 мВт. Това донякъде ще ограничи концентрацията на проектите, но реално не е точно така.

Останалите 215 мВт могат да бъдат спечелени от един-единствен кандидат, което означава огромна централа в дадена точка на страната. Такива големи проекти вече бяха обявени - край Хасково и Харманли. Възможно е подобни начинания да се реализират и в комплекса "Марица-изток"q стига например държавните мини да решат да участват.

Важно условие на търговете е, че трябва да се изгради и съоръжение за съхранение на енергия, което да е с мощност 25% от инсталирания капацитет на ВЕИ централата и да може да осигури работа за поне 4 часа. Това ще осигури вечерното балансиране на системата и още повече ще намали възможността за включването на въглищни ТЕЦ за тази цел.

Офертите на инвеститорите ще бъдат класирани по това кой ще заяви най-малка безвъзмездна помощ.

А за да могат всички тези нови ВЕИ да бъдат присъединени към мрежатаq са предвидени и съществени инвестиции в преносната електроенергийна система на страната - 370 млн. лв. за Електроенергийния системен оператор, който трябва да осигури още 270 млн. лв. собствени средства.

Освен за големи централи има предвидено и финансиране за малки покривни фотоволтаици. Общият бюджет от Плана е 140 млн. лв., като ще има и съфинансиране. Домакинствата ще могат да получават между 6 и 11 хил. лв., като за енергийно бедните субсидирането ще е 100%. Условието е инсталациите да са с мощност 4 кВт, или реално за едно домакинство. За сравнение сега се подпомагат с преференциални цени проекти до 30 кВт, което води до злоупотреби - солари да се строят върху изоставени къщи и складове в отдалечени села, което натоварва мрежата и изисква допълнителни инвестиции.

Ще има и финансиране за закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване. Пари ще се дават само на домакинства, които не са свързани към топлопреносна или газопреносна мрежа.

Не бива да се пропускат и заложените в mлана помощи за бизнеса за изграждането на системи за собствено производство на ток. И без такива през последните години стотици предприятия инвестираха в солари, които да осигурят част от нужната им електроенергия, а с грантовете този процес ще се ускори значително.