Германска фирма ще строи най-големия вятърен парк в Северна Македония

Инвестицията близо до българската граница е за 500 млн. евро

   ©  Красимир Юскеселиев

Големите инвестиции в нови мощности за възобновяема енергия продължават да заобикалят България и да се насочват към съседните страни. След като преди седмица германският гигант RWE сключи мегасделка с гръцката държавна компания PPC за изграждането на соларен мегапарк за 1 млрд. евро, сега и Северна Македония обяви подобен проект. Друга германска компания - WPD, ще инвестира над 500 млн. евро в построяването на голям вятърен парк близо до българската граница.

Важна част от сделката е, че Северна Македония няма да предостави никакво финансиране за проекта и не планира да изкупува електроенергията на преференциални цени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  katia_1 avatar :-P
  Rational
  • - 4
  • + 5

  Сега, защо сте я пуснали тази новина? Само вкарва противоречие в наратива за скъпите ВЕИ-та, огромните субсидии и зелената мафия.

  Междувременно, същият наратив пренебрегва неудобната истина, че покрай държавния ТЕЦ и набедени енергетици като Ковачки и Доган държавния бюджет годишно се източва с няколкостотин милиона лева, а скоро ще стане милиард.

  Нередност?
 • 2
  rpv01648785 avatar :-|
  rpv01648785
  • - 1
  • + 4

  Какво значи "заобикалят България", нали пазарите се обединяват? Вместо да осираме собствените си баири, реки и полета с какви ли не инсталации, и да си тровим въздуха с изгаряне на боклук и биомаса, нека го правят съседите. Щом не можем да спрем износа на евтин ток от Козлодуй, как те ще спрат износа на вятърен и слънчев към България, ако приемем че е евтин? А ако не е евтин, защо ревете, че ни заобикаляли? Или просто искате още папу от преференциални цени, субсидийки и фондове?
  И без друго ВЕИ-тата не отварят кой знае колко работни места, за разлика от ТЕЦ и АЕЦ. Важното е да имаме ядрени мощности на наша територия заради високоплатените работни места, а перки и панели да си бучат комшиите.
  Ето, гърците опъват подводен кабел до Египет и ще точат евтин ток от африканското слънце.

  Нередност?
 • 3
  rpv01648785 avatar :-P
  rpv01648785
  • - 2
  • + 4

  До коментар [#1] от "":

  А дали ти е известно, че точно заради "евтините" ВЕИ ще се налага и все по-големо "източване" на държавния бюджет за резервни мощности, за да не стоиш на тъмно зимата? Следващия път като те излъжат за евтините ВЕИ си помисли дали включват в сметката и това.
  То не става само да повтаряме като папагал претенциозни думички за да блеснем, требва и да се мисли.

  Нередност?
 • 4
  katia_1 avatar :-|
  Rational
  • - 3
  • + 4

  До коментар [#3] от "":

  Човек може да живее в миналото или да е адекватен на настоящите реалности, но не може и двете едновременно.

  В статията ясно се казва, че няма да има субсидии от държавата и то при положение, че цената на електроенергията там е сравнително ниска. Какво друго доказателство искате, че тези източници на енергия не само, че са тук, но и ще останат? Разбира се, там държавата не пречи на такива проекти, за разлика от България.
  ВЕИ-тата дават независимост, защото нямат нужда от тръбопровод , нито от ядрено гориво, и това бърка доста свикнали да точат държавния бюджет.

  Аргументът за ТЕЦовете и резервните мощности попада точно в групата на папагалските приказки. ВЕИ-тата имат нужда точно от две неща, за да станат пълноценен заместник на сегашните енергоизточници. Първото е възможност за съхранение на енергията (нещо, което вече е взето предвид в Плана за възстановяване) и второто е свързаност на мрежата между отделните държави и по-доброто управление на енергията (това България все още изостава драматично). И за двете трябват време и работа, няма как да станат от само себе си и веднага. Проблемът е, че в България само стоим и се вайкаме, вместо да направим нещо.

  Аргументът, че щяло да се изгубят работни места е повече от смешен. Нали ВЕИ-тата имат нужда от поддръжка. Отделно, в Източна България вече започват да се откриват производствени предприятия за соларни панели. И дано по-скоро се усетим, че е много изгодно да се привлекат инвеститори в мощности за части за вятърни централи (не самите перки, а отделни компоненти), защото там вече имаме нужните хора със знания. Да не говорим за хората, които могат да проектират и ръководят ВЕИ проекти. Отделно кой е казал, че трябва да се пазят неперспективни работни места, след като всеки бизнес казва, че изпитва недостиг на работна ръка? По тази линия половината население още можеше да работи в земеделието.
  И отново опираме, че затова ще е нужда преквалификация на някои хора свикнали да вземат добри заплати за нищоправене.

  Но всички тези съждения не са удобни за масовата публика, особено преди избори, и политиците само дозабъркват кашата в енергетиката, от което няма да спечели никой, включително феновете на ТЕЦовете.

  Нередност?
 • 5
  rpv01648785 avatar :-|
  rpv01648785
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#4] от "":

  Но също така човек може и да е неадекватен в настоящите и бъдещи реалности, а да си верва, че е.
  Естествено, че "тези източници" са тук и ще останат, след като изкуствено се саботират и оскъпяват евтините. То от какво друго остава да правиш ток, ще въртиш педали ли? А който им се радва поради некаква форма на стокхолмски синдром си е негов проблем.
  ВЕИ-енергията била "евтина", ама дайте да дадем неколко милиарда от джоба на всички за батерии, за да стане продаваема? Много ми е любопитно къде точно ще съхраниш ел. енергията, произведена от слънце, за зимата. В буркани ли ще я затваряш? И ако не успееш, с какво ще я компенсираш пак тогава, когато е и най-високото потребление? Ще внесеш от съседите? Ами ако и те я карат само на ВЕИ? Айде стига вече несериозни приказки.
  Производството на части за перки и панели каква точно логическа връзка има с използването им? Работни места за ВЕИ - пазач и циганин да бърше панелите. Ами в такъв случай защо държиш да оцапаш природата с тях, като можеш да внасяш "евтина" ВЕИ-енергия на корем от съседите? За атомната енергия е в хиляди пъти по-добре мощностите да са в България и съм обяснил защо, но очевидно за ВЕИ е дори недостатък. Та къде скачате тогава?

  Нередност?
Нов коментар