Промените в БЕХ са факт. ГЕРБ загуби монопола върху холдинга

Бордът е увеличен от пет на девет души, а досегашният му член Иван Андреев е назначен за изпълнителен директор заедно с Валентин Николов

Новоизбраният втори изпълнителен директор на БЕХ Иван Андреев е управлявал "АЕЦ Козлодуй" между 2016 и 2018 г.
Новоизбраният втори изпълнителен директор на БЕХ Иван Андреев е управлявал "АЕЦ Козлодуй" между 2016 и 2018 г.    ©  Надежда Чипева
Новоизбраният втори изпълнителен директор на БЕХ Иван Андреев е управлявал "АЕЦ Козлодуй" между 2016 и 2018 г.
Новоизбраният втори изпълнителен директор на БЕХ Иван Андреев е управлявал "АЕЦ Козлодуй" между 2016 и 2018 г.    ©  Надежда Чипева
Текстът е публикуван първоначално на 8 ноември и е актуализиран на 12 ноември, след като вписването на промените в Търговския регистър стана факт

Задвижените в началото на тази седмица промени в ръководството на Българският енергиен холдинг вече са факт - заявлението на служебния министър на енергетиката Андрей Живков за увеличаване на борда на директорите от 5 на 9 души и назначаването на втори изпълнителен директор е вписано в Търговския регистър на 12 ноември.

По този начин се заобикаля изискването в Закона за публичните предприятия за провеждането на конкурс при назначаването на нови шефове и реално се отнема монопола на ГЕРБ върху оперативното ръководство на държавната енергетика. За разлика от други сектори в този досега нямаше нито една кадрова промяна след назначаването на служебния кабинет през май.

Новите членове на борда на БЕХ са Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков. Един от досегашните членове - Иван Андреев изглежда е сменил лагера и вече гласува с тях, с което именно се променя и мнозинството (нужни са 5 човека за взимането на решения). Още на 5 ноември те са провели заседание и са взели решение за промяна в начина на управление на БЕХ. Другите четирима, включително и изпълнителният директор Валентин Николов, който е бивш депутат от ГЕРБ, не са присъствали.

"На първо място ще поискам от тях програма за финансово стабилизиране и оздравяване на държавните енергийни дружества, съобщи той. Ще се търсят и варианти как БЕХ да се включи в разработването на проекти за зелена енергия и ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост. Новото ръководство ще трябва да подготви и конкурси за избор на постоянни членове на борда - за случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс", обяви министър Живков.

Полуизчегъртване

Промените, вписани в Търговския регистър, предвиждат смяна на председателя и зам.-председателя на съвета на директорите, както и вписване на втори изпълнителен директор. За такъв е избран именно Иван Андреев. Той и Валентин Николов на този етап ще могат да представляват компанията заедно и поотделно.

Председател на борда ще е Веселина Катанова-Бучкова, а неин заместник - Пламен Дилков, който влиза като независим член. Двамата заедно с Антон Симеонов фигурираха и в предложения нов борд от енергийния министър през юли.

С новото решение на министъра старото, което предвиждаше освобождаване на всичките петима членове и назначаване на нови, е отменено. Така реално досегашното ръководство не е сменено или отстранено и трудно ще може да обжалва решението. С нов изпълнителен директор и мнозинство в съвета обаче ГЕРБ ще загуби едноличната си власт над компанията, под чиято шапка е практически цялата държавна енергетика. Промените още не са вписани в Търговския регистър.

Кои са новите лица

Новият изпълнителен директор Иван Андреев влезе в борда на БЕХ заедно с Валентин Николов след конкурси в края на управлението на ГЕРБ. От 2016 до 2018 г. е бил изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй", а също така и член на съвета на директорите на ДП "Радиоактивни отпадъци".

Пламен Дилков е може би най-популярното лице от новите попълнения, като е бил управител на ВЕЦ Своге, ВЕЦ Марица и ПВБ "Пауър България". През 2015 г. името на Дилков е спрягано като кандидат за ръководител на фонда "Сигурност на електроенергийната система" при неговото създаване.

Имената на Антон Симеонов и Веселина Катанова-Бучкова станаха публично достояние, когато през юли беше направен опит за освобождаване на цялото ръководство на БЕХ и те бяха назначени за 6-месечен срок до провеждането на конкурс. Катанова-Бучкова е адвокат от пловдивската кантора "Демерджиев, Петров и Баев", чийто съдружник и управител Иван Демерджиев сега е служебен зам.-министър на правосъдието, а Симеонов има 10-годишен опит в БЕХ и е бил част програмата IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика. Двамата имат известен опит в енергетиката, но определено не са известни лица в бранша и това събуди въпроси още при назначаването им.

Последното и досега непознато име е Жеко Жеков, който е служител на Министерството на енергетиката. Той е началник-отдел в Дирекция "Корпоративно управление в енергетиката", която се занимава именно с мениджмънта на дружествата под шапката на ведомството.

Още от Капитал