Новият брой:
Какво се случва в държавата

Има ли място за ядрената енергетика в Зелената сделка на ЕС

Все по-вероятно е Европейската комисия да включи АЕЦ към "зелените" енергийни източници, които ще бъдат приоритетно финансирани в настоящия програмен период

АЕЦ "Белене" може да получи финансиране, но и това няма да е достатъчно за икономическата полза от проекта. Ще са нужни държавни гаранции за изкупуването на енергията.
АЕЦ "Белене" може да получи финансиране, но и това няма да е достатъчно за икономическата полза от проекта. Ще са нужни държавни гаранции за изкупуването на енергията.
АЕЦ "Белене" може да получи финансиране, но и това няма да е достатъчно за икономическата полза от проекта. Ще са нужни държавни гаранции за изкупуването на енергията.    ©  Красимир Юскеселиев
АЕЦ "Белене" може да получи финансиране, но и това няма да е достатъчно за икономическата полза от проекта. Ще са нужни държавни гаранции за изкупуването на енергията.    ©  Красимир Юскеселиев

Над 2.1 трилиона евро е бюджета на ЕС (вкл. REACT-EU) за седемгодишния период 2021-2027. Една трета от него или около 700 млрд. евро са предвидени за постигане на климатичните цели на Съюза. Основният въпрос сега е как тези пари да бъдат разпределени между различните сектори и технологии. И по-специално - трябва ли ядрената енергетика също да получи финансиране като начин да се декарбонизра производството на ток, на което в момента се дължат около 80% от въглеродните емисии.

Ако това се случи ще настъпи драматична реорганизация в плановете на редица държави членки за развитие на енергетиката и е много вероятно огромни средства да бъдат насочени именно към нови АЕЦ, вместо към заявените към момента възобновяеми енергийни източници. А причината е в моментната енергийна криза, която повиши в пъти цената на електроенергията и накара пазара да търси по-устойчиви източници на ток. В дългосрочен план обаче - строежът на АЕЦ отнема минимум 10 години - неяснотите са твърде големи и не е изключено само след няколко месеца пак да има отричане от ядрената енергия поради спад на цените на тока например.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mfa04648711 avatar :-|
  mfa04648711

  "В същото време всичките средства за инвестиции в енергетика по линия на Зелената сделка, които България може да получи са около 5 млрд. евро. От тях поне половината ще бъдат задължително насочени към ВЕИ, а още една съществена част към проект за природен газ и водород. Така че за АЕЦ биха останали евентуално около 1 млрд. евро"

  Частта за ВЕИ да бъде вложена изключително в изграждането на нови ПАВЕЦ-ове, които ще са нужни и при нови ядрени мощности, и при евентуален внос на по-евтин ток (нощен или пиков слънчев), и при добив на енергия от слънцето.
  Проекти за газ и водород не са ни необходими, ще си ползваме въглищата докато построим Белене и новите блокове в Козлодуй. Защо да зависим от вносна суровина като газта? По-добре да горим боклук и биомаса, но далеч от населени места, естествено. Те нали се водят възобновяема суровина?

  Нередност?
 • 2
  mfa04648711 avatar :-|
  mfa04648711

  "Оттогава обаче има значително повишение в цените на материалите и суровините, като според различни оценки общото поскъпване на инвестицията е около 40%"

  В момента по обясними причини всички суровини са поскъпнали рекордно, като медта например, но това не значи да ги купуваме точно сега. Да изчакаме цените да се нормализират и тогава да ги поръчаме. Тоест, още преди проектът за Белене да е сигурен, ние пак можем да купим поевтинелите суровини и некои материали, и в краен случай да ги продадем с печалба или без загуба след това, ако нещата се провалят. Не е като да купиш реактори, които са непродаваеми на свободния пазар.

  Нередност?
 • 3
  Simeon_S avatar :-|
  Крали Маркоо

  Какво мисли ЕС по темата?

  Нередност?
Нов коментар