Природният газ поскъпна рязко след съобщението за ново забавяне на "Северен поток 2"

Това ще окаже ефект и върху цените в България след 1 декември, които се очакваше да останат без промяна

Големият проблем на Европа са незапълнените с газ хранилищата, които могат да предизвикат нова криза през зимните месеци.
Големият проблем на Европа са незапълнените с газ хранилищата, които могат да предизвикат нова криза през зимните месеци.    ©  Reuters
Големият проблем на Европа са незапълнените с газ хранилищата, които могат да предизвикат нова криза през зимните месеци.
Големият проблем на Европа са незапълнените с газ хранилищата, които могат да предизвикат нова криза през зимните месеци.    ©  Reuters

Решението на германските надзорни органи временно да спрат сертифицирането на проекта "Северен поток 2" предизвика най-рязкото поскъпване на природния газ по европейските борси от месец насам. Очакванията бяха, че руският газопровод към Германия ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината и това ще увеличи доставките на газ за Европа, но сега швейцарският консорциум Nord Stream 2 AG, управляван от "Газпром", трябва първо да регистрира немско дъщерно дружество, което да се съобразява със законодателството на Германия, за да може да получи лиценз за експлоатация.

В резултат на това спот пазарът (TTF) отбелязва ръст с 15% за ден и цената достигна 93.6 евро за мВт/ч - най-високата стойност от 15 октомври насам. Това е значително по-високо от средномесечната цена на газа от 73.1 евро за мВт/ч и ако се задържи в следващите дни, със сигурност ще окаже влияние и върху регулираните цени на "Булгаргаз" от 1 декември.

При фючърсите на газа също има повишение, като цената от 90 евро се запазва за първото тримесечие на 2022 година, а скорошните очаквания, че от 1 април догодина ще има спад, вече са сериозно под въпрос.

Зимата на нашето недоволство

Предварителните планове бяха, че "Северен поток 2", свързвайки Русия със Северна Германия, ще може да доставя до 55 млрд. куб.м газ към Европа, което е близко до количеството традиционно внасяно през Украйна и Беларус. Тръбата през годините предизвика доста турбулентни отношения между Германия, САЩ и Русия, а американската позиция продължава да бъде, че газопроводът би увеличил твърде много зависимостта на ЕС от руски газ.

Проблемът е, че този казус може да рефлектира сериозно не само върху цените на електроенергията през идващата зима в Европа, а върху транспортът и доставките. През последните няколко месеца Москва използва кризата на газовия пазар в света и допълнително ограничава доставките за Европа, за да получи разрешение за "Северен поток 2". По тази причина повечето газови хранилища на Стария континент не са достатъчно запълнени и евентуален нов проблем с доставките и по-студена зима биха създали сериозно напрежение.

За България това означава поддържане на високите цени на природния газ и електроенергията.

Още от Капитал