Съветниците от ГЕРБ-СДС одобриха набързо спорните 1.6 млрд. лв. за "Топлофикация София"

Има риск новите мощности да станат частни, а дълговете да останат за общинатa

Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.
Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.    ©  Надежда Чипева
Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.
Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.    ©  Надежда Чипева

Въпреки множеството съмнения и неясноти, мнозинството на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет одобри междинния доклад на американските консултанти от Black&Veatch за "Топлофикация София" и финансовия план за оздравяването на дружеството. Макар че окончателен доклад тепърва ще се изготвя, съветниците още отсега задължиха кмета Йорданка Фандъкова и директора на столичното парно Александър Александров да предприемат правни и фактически действия по изпълнението на заложените мерки.

Стойността на нужната инвестиция в нови мощности за производство на електроенергия е 1.6 млрд. лв., които се предполага, че ще се осигурят с кредити. Според консултантите обаче за да може да се получи такова финансиране, ще е нужна и гаранция от Столична община. Освен това е заложен и договор за задължително изкупуване на енергията от "Топлофикация София", което към момента противоречи на Закона за енергетиката. Необходимо е още и Българският енергиен холдинг да се съгласи близо милиардният дълг на столичното парно да стане подчинен на новия, без да се издаде гаранция за изплащането му.

Не на последно място е предвидено и създаването на дружество със специална инвестиционна цел (SPV), което да получи финансирането и да придобие новите активи, като изрично се казва, че това дружество няма да бъде собственост на "Топлофикация София". А за капак на всичко има съмнение, че предложените технологии не са най-подходящите за топлофикационно дружество, а са по-скоро за газова ТЕЦ и може да не получат нужните преференции за високоефективно когенерационно производство.

Именно заради тези неясноти групите на БСП, ДБ (с изключение на Иво Божков, който подкрепи предложението), както и независимият Борис Бонев гласуваха "въздържал се".

Иначе е безспорно, че "Топлофикация София" трябва да се модернизира, за да продължи да съществува. Заради това, че не са изградени нови мощности, дружеството е загубило поне 2 млрд. лв. и ще продължи да губи в следващите години. Въпросът е дали сегашното решение на ГЕРБ-СДС ще доведе до желаните резултати или допълнително ще влоши състоянието му. А най-лошият сценарий е проблемите и дълговете да останат за общинската "Топлофикация София", а новите и печеливши инсталации да преминат в частни ръце.