Френската Akuo Energy ще изгражда голям соларен парк в Северна Македония

Това е втора голяма ВЕИ инвестиция в страната, след като WPD обяви, че ще вложи 500 млн. евро във вятърен парк

В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд
В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд
В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд    ©  Надежда Чипева
В региона подобни ВЕИ инвестиции се обявяват все по-често, като единствено България изостава от този тренд    ©  Надежда Чипева

Планът за сериозни инвестиции за възобновяеми източници на енергия, който преди няколко месеца бе обявен от премиера на Северна Македония Зоран Заев, вече се развива и на практика. След като преди месец германска компания обяви, че ще вложи 500 млн. евро във вятърна централа, тази седмица стана ясно, че френска компания ще инвестира 270 млн. евро в нов соларен парк. Отделно японската компания Mitsubishi Motors обяви намерение изгради нова паро-газова централа на мястото на въглищен ТЕЦ в страната.

Такъв тип инвестиции ясно показват какви са тенденциите не само в Европа, но и тук - на Балканите. Наскоро например се разбра, че в Гърция германската RWE ще инвестира в соларен мегапарк за 1 млрд. евро, а в Румъния се работи усилено по план за 1.5 гигавата ВЕИ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ldt32646647 avatar :-|
  ldt32646647
  • - 3
  • + 3

  Хубаво е, че съседните страни развиват слънчева енергетика, така няма да се налага да го правим ние и да похабяваме красивата си природа, пейзажи и земеделска земя, както и да изкривяваме енергийния си баланс. Хубаво е, и че Гърция опъва кабел до Египет за да точи ток и от африканското слънце.
  В условията на единен европейски енергиен пазар това значи, че когато грее слънце или духа силен вятър ще има излишък от евтина ел. енергия и за нас. Та защо и ние да се бутаме на тая ниша, предлагайки от същото? По-добре да инвестираме в енергийни мощности като АЕЦ, които със своята непрекъсната целогодишна работа ще дадат стабилност на общата енергийна система и ще генерират големи печалби от износ. Както и още ПАВЕЦ-ове, разбира се, служещи като батерии с универсална употреба.

  Нередност?
 • 2
  ldt32646647 avatar :-|
  ldt32646647
  • - 1
  • + 3

  Още повече, че енергийната ефективност се усъвършенства и в бъдеще слънчевата енергия ще става все по-излишна. Сега например тя е най-обилна през топлите месеци и покрива нуждите от охлаждане. Но това е пилеене на енергия, защото хабиш слънчева за да изхвърлиш топлинна, вместо същата да се оползотвори.
  Съответно, всички тия соларни мощности ще произвеждат много повече ток, отколкото ще бъде необходим в слънчевата част от деня и годината. И цената му ще пада. Затова е добре не да го произвеждаме ние, а да го изкупуваме и насочваме към ПАВЕЦ-овете.

  Нередност?
Нов коментар