CO2 емисиите доближиха 80 евро/тон. Какво означава това?

Поскъпването на квотите ще повиши допълнително цената на тока от въглища и газ, а също така и продукцията на индустрията

"Топлофикация София" е едно от предприятията, чиито разходи ще се повишат значително заради квотите
"Топлофикация София" е едно от предприятията, чиито разходи ще се повишат значително заради квотите    ©  Надежда Чипева
"Топлофикация София" е едно от предприятията, чиито разходи ще се повишат значително заради квотите
"Топлофикация София" е едно от предприятията, чиито разходи ще се повишат значително заради квотите    ©  Надежда Чипева

Това, което се очакваше да се случи през 2025 г., вече е факт. Квотите за въглеродни емисии в ЕС достигнаха исторически най-високото си ниво - почти 80 евро/тон, след като на 2 декември бе регистрирана цена 79.86 евро. Това е ръст с 30% само за един месец, след като в началото на ноември CO2 емисиите се търгуваха за около 60 евро/тон. А на годишна база скокът е над три пъти - през ноември 2020 г. цената беше 25 евро.

Всичко това има пряко отражение върху енергетиката, особено въглищните ТЕЦ и тези, които използват природен газ. При производството на 1 мВтч електроенергия от въглища средно се отделят 1.2 тона CO2, или при сегашните цени това прави около 96 евро. Именно това е стартовата цена на тока от ТЕЦ, без да се броят самите разходи за въглищата, за заплати, за поддръжка и т.н. При използването на природен газ емисиите са около 0.55 тона/мВтч, или 44 евро. Но за газовите централи основен разход е самият природен газ, чиито борсови котировки през ноември са около 90 евро/мВтч. A газовите ТЕЦ се нуждаят от около 1.7 мВтч газ, за да произведат 1 мВтч електроенергия. Което прави разход около 150 евро, към който ако се прибавят и квотите CO2, цената стига почти 200 евро (без разходите за заплати и поддръжка).

През последните седмици средната стойност на тока по европейските борси е именно около 200 евро/мВтч, но в микса влизат различни енергийни източници като ВЕИ, ВЕЦ и АЕЦ, които например имат много по-ниски производствени разходи.

Конкретно за България рекордно високата цена на въглеродните квоти ще има по-малък ефект, тъй като голяма част от въглищната енергия се пласира на регулирания пазар - за домакинствата, поради което цената на квотите се компенсира от фонда "Сигурност на електроенергийната система". Производството на ток от природен газ пък е сравнително малко - около 7% от общото, и то предимно в "Топлофикация София".

Преки негативни ефекти обаче ще има за самите производители като ТЕЦ "Марица-изток 2" - въпреки високите борсови цени на тока централата трудно ще може да продава с печалба.

Поскъпването на квотите и газа обаче ще окаже косвен ефект върху българския пазар, тъй като цените на електроенергията в съседните страни като Гърция и Румъния ще се повишат, а оттам и тези в България.