Газът отново ще поскъпне на фона на спорове за азерските доставки

"Булгаргаз" е сигнализирала ДАНС за опит за саботаж на алтернативния на руския внос на природен газ

Министърът на енергетиката Александър Николов смята, че България не е направила нужното досега, за да получава повече азерски газ.
Министърът на енергетиката Александър Николов смята, че България не е направила нужното досега, за да получава повече азерски газ.    ©  Юлия Лазарова
Министърът на енергетиката Александър Николов смята, че България не е направила нужното досега, за да получава повече азерски газ.
Министърът на енергетиката Александър Николов смята, че България не е направила нужното досега, за да получава повече азерски газ.    ©  Юлия Лазарова

От 1 януари цената на природния газ в България ще се повиши за пореден път, при това с около 14%. Според предварителните изчисления на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от сегашните 102 лв./мВтч стойността ще стане 117 лв./мВтч, като финалното решение ще бъде взето в събота (1 януари 2022 г), за да се отчетат борсовите котировки за целия декември. Ако индексът на нидерландския TTF, към който е свързана и българската цена, продължи да се понижава, както през последните дни, е възможно поскъпването да е по-малко, но при всички случаи цената ще в рекордно висока - за сравнение през януари 2021 г. тя беше 26.93 лв./мВтч, т.е. увеличението ще бъде около 4 пъти за година.

Борсовите цени на природния газ в Европа обаче са много по-динамични. В началото на годината бяха около 20 евро/мВтч, а към момента са близо шест пъти по-високи. Като цяло природния газ в Европа е два пъти по-скъп от българския, което се дължи на дългосрочните договори на "Булгаргаз".

Ами азерският газ?

В последните седмици многократно се коментираше как, ако България внася повече азерски газ, ще може да държи цените дори още по-ниски. Причината за това е, че точно в този момент азерският газ идва на значително по-ниска цена от руския, тъй като договорът е петролно индексиран и не отчита резките движения на газовите борси. Миналата година обаче беше обратното - доставките на "Газпром" бяха по-изгодни от тези от Азербайджан.

От икономическа обаче темата с азерския газ започна да става все по-политическа. И дори се заговори за опити за саботаж, като днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърди пред Би Ти Ви, че дружеството е изпратило сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Твърденията му са, че конкурентни интереси в България се опитват да саботират вноса на природен газ от Азербайджан.

Историята е следната: още от края на ноември Българската газова асоциация, която е алтернативна организация на Българската петролна и газова асоциация (в която пък влизат основните търговци на горива), започна активна кампания срещу "Булгаргаз" и управлението на газовите доставки в страната. Тезата, че държавното дружество не внася достатъчно азерски газ и държи умишлено цените високи, бе подета и от новото правителство в лицето на енергийния министър Александър Николов, който на фона на критично високите цени на тока насочи усилия именно към газовия пазар. В тези дискусии обаче бяха изнесени факти, които според "Булгаргаз" са търговска тайна и могат да доведат до пълното прекратяване на договора за азерски газ. Отделно съществува риск България да загуби банковата гаранция от над 70 млн. долара. Именно заради това е и сигналът до ДАНС.

Ако това се случи, пазарът на природен газ в България ще остане зависим само от руските доставки и цената ще се повиши още повече. Според публикация на Euractiv интерес от това би имала именно Българската газова асоциация (БГА), чийто учредител е зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова. Любопитното е, че тя бе освободена от този пост на 21 декември, но на 23-и бе отново назначена. В БГА е и Дафинка Янкова - бивш директор на "Булгаргаз" при кабинета "Орешарски", която през 2020 г. беше номинирана за председател на КЕВР и определяна по онова време като скрития фаворит на Делян Пеевски.

Какви са фактите

В момента България внася една трета от договорените с Азербайджан количества природен газ. Те са на значително по-ниска цена от руския газ и до известна степен неутрализират поскъпването. Логиката е, че колкото повече азерски газ има, толкова по-малко ще се повишава цената на микса за българския пазар. Но има проблем - според договора азерският газ трябва да влиза в страната през липсващата все още газова връзка с Гърция. През последните 12 години управлението на ГЕРБ не намери за необходимо да завърши този проект, а даде приоритет на продължението на "Турски поток", който служи за транзит на руски газ и не носи реално ползи за българския пазар.

Газовата асоциация и енергийният министър обаче твърдят, че това не е от значение, тъй като има технически капацитет за внос на азерския газ през алтернативния маршрут Кулата - Сидирокастро. Но от "Булгаргаз" обясняват, че въпросният капацитет не е сигурен, а по-големият проблем е, че самите азери трябва да се съгласят да доставят газа в тази точка, която е на 300 км от договорената. "Договорът, който е сключен през 2013 г., предвижда мястото на доставката да е гръцката връзка, т.е. интерконекторът България - Гърция. Към настоящия момент той не е изграден. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето - да го получаваме именно на тази точка", казва Павлов и допълва, че след преговори азерите все пак са се съгласили да доставят около една трета през алтернативния маршрут.

Очакваше се газовата връзка с Гърция да заработи от 1 юли 2022 г., но последните обяснения на енергийния министър сочат, че най-вероятно това ще се случи едва към септември. Дотогава обаче няма гаранция какви ще са цените на руския и азерския газ - ако борсовите котировки в Европа се понижат, а петрола поскъпне, е твърде вероятно да няма особена разлика между двата доставчика.

Конкретно за България стойността на природния газ има най-голямо значение за цената на парното и топлата вода. Индустрията и бита като цяло са слабо газифицирани, а ток от газ почти не се произвежда.