КЕВР 2.0 - без доминацията на ГЕРБ, ДПС и ОП

Комисията вече ще има 5, а не 9 членове, и новите управляващи ще си осигурят мнозинство. Едно от обсъжданите имена за нов председател е Васил Щонов

Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР
Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР
Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР    ©  Надежда Чипева
Бившият служебен министър Васил Щонов е едно вероятните предложения на новото мнозинство за председател на КЕВР    ©  Надежда Чипева

Въпросът с цените на тока, парното и водата ще се реши от нов състав на Комисията по енергийно и водно регулиране, след като бъде отменен мораториумът. Управляващото мнозинство е намерило начин да промени състава на регулатора, въпреки че с изтекъл мандат бяха само двама от деветимата настоящи членове - председателя Иван Иванов и енергийния комисар Евгения Харитонова (избрана от ГЕРБ). Промените ще станат чрез редакция на текстовете на Закона за енергетиката и ще осигурят своеобразен контрол на новата власт върху уж независимата комисия.

Това до голяма степен е очакван ход, тъй като в последните седмици имаше немалко твърдения, че КЕВР е подвластна на предишните управляващи и решенията й за цените на тока и газа са опит да се дискредитира правителството на четворната коалиция начело с Кирил Петков.

По информация на "Капитал" дори вече има фаворит за председателското място в КЕВР - бившият служебен министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. За това свидетелстват и част от предлаганите промени, които описват изискванията за опит на новите членове на регулатора.

При всички случаи обаче политическата намеса в КЕВР може да изглежда наложителна в момента, но е принципно нежелателна. Регулаторът трябва да взема своите решения на база обективни факти, а не според политическата конюнктура. Противното означава само задълбочаване на проблемите в сектора.

Промяната

Според внесения от Виктория Василева (ИТН), Ивайло Мирчев (ДБ), Мирослав Иванов (ПП) и Георги Свиленски (БСП) законопроекта ще се намали броят на комисарите от 9 на 5. С това ще се оформи състав от един председател, двама енергийни експерти и двама специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията. "Съкращенията ще са за сметка на двама от членовете на КЕВР в сектор "Енергетика" (от 4 стават двама) и пълното премахване на длъжностите за юридически и икономически специалист. Последното ще засегне юридическия специалист Ремзи Осман, предложен от ДПС, и икономическия специалист, свързан с ГЕРБ Георги Добрев, на които ще им бъдат прекратени мандатите. А кои двама комисари с ресор "Енергетика" ще бъдат махнати ще се реши със жребий измежду Александър Йорданов ("Воля"), Владко Владимиров ("Обединени патриоти") и Георги Златев ("Воля").

По този начин на практика "елегантно" се ограничава влиянието на ГЕРБ в КЕВР, тъй като ще се отстранят комисарите, чийто мандат все още не е изтекъл.

Новият председател

Настоящия шеф на КЕВР Иван Иванов, избран през 2015, е с изтекъл мандат още от 2020 г. Негов заместник трябваше да бъде избран точно по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и вероятно затова процедурата се провали.

Сега по информация на "Капитал" за поста се обсъжда името на Васил Щонов - бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Георги Близнашки, който бе назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. след падането на Орешарски.

Щонов е възпитаник на Английската езикова гимназия в Пловдив, а през 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ, след което става и магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT).

До 2004 г. Щонов работи в САЩ като инвестиционен банкер, в Bear Stearns в Ню Йорк,

в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси. Работил е и за консултантската компания "Маккинзи" (McKinsey) като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на търговски банки. От 2010 г. до 2014 г. е директор "Маркетинг и стратегии" в кабелната компания "Близу".

Именно в тази посока са и предложените промените в Закона за енергетиката за изискването към стажа на новите членове в КЕВР. Те например ще може да представят опит в дружества, които се занимават с финанси, счетоводство, търговия с финансови инструменти или банково дело.

Очаква се законопроектът на управляващото мнозинство да бъде разгледан на следващото заседание на енергийната комисия, което е насрочено за 20 януари.