Нова оферта за ток от пластмаса. Този път в Симитли

Британска компания иска да изгради инсталация за производство на енергия от пластмасови отпадъци в общината

Темата накратко
 • Британска HUI има намерение да изгради съоръжение, което от отпадна пластмаса да произвежда енергия.
 • Технологията ще бъде използвана за първи път в Полша, където в момента тече процедура по ОВОС.
 • Проектът в Симитли ще е тест за възможностите на съоръжението и дали може да се приложи в по-голям мащаб.

Малкият планински град Симитли може да се окаже първото място в България, където отпадъци от пластмаса ще се превръщат в енергия. Писмо за намерение за изграждане на такава инсталация е било подписано през ноември между небезизвестния кмет на общината Апостол Апостолов и британската компания Hydrogen Utopia International (HUI). Самата технология е нова, като за първи път се очаква да бъде приложена в Полша до края на тази година.

Накратко, чрез нея пластмасови отпадъци се преработват и се превръщат в синтетичен газ. А от него може да се получат както електроенергия и пара, така и водород. Подобен проект би струвал около 25 млн. евро, а евентуалната инвестиция ще бъде направена от HUI.

Как се прави

Технологичното решение, наречено Distributed Modular Gasification (DMG), е собственост на британската компания Powerhouse Energy, която предстои да пусне първия си проект в енергийния парк Protos в Чешър. Според споразумение, подписано миналата есен, HUI получава лиценз да използва технологията в Европа, а Powerhouse Energy си запазва правата за Острова. HUI обаче е развила допълнително дизайна с помощта на инженерни партньори като Linde, Electron и SWECO. Това дава по-голяма гъвкавост на съоръженията и им позволява да произвеждат по-широк кръг продукти.

Накратко, чрез технологията отпадна пластмаса се подлага на термохимичен процес (пиролиза), в края на който се получава синтетичен газ, или т.нар. сингаз - смес от метан, водород, въглероден оксид и въглероден диоксид. Самият сингаз може да се използва вместо природен газ в различни индустриални процеси - например в циментовите заводи или в металургията, но от него също може да се произвеждат електроенергия и водород. А като допълнителен продукт от целия процес се получава и топлинна енергия.

Голямото предимство на инсталацията е, че може да преработва всякакъв вид пластмаса. Това позволява да се ползва както пластмаса, която не може да се рециклира, така и такава, която е към края на жизнения си цикъл, като това става, без в околната среда да се отделят "неприемливи вредни емисии", твърдят от HUI.

По информация от сайта на Powerhouse Energy като отпадък в края на процеса се получава инертна пепел, която е 5-10% от обема на вкараната за преработка пластмаса. Други остатъци са натриев хлорид, филтърен кек от пречистването на газовете и отпадна вода.

DMG инсталацията е модулна, като един модул може да преработва 40 тона отпадна пластмаса на ден. Продуктът е 45 тона сингаз (разликата идва от това, че в процеса се добавя вода), а според настройките от него се получават или 85 мВтч електричество, или комбинация от 50 мВтч електричество и около 3 тона водород. Той е с много висока чистота (99.999%) и може да се използва като транспортно гориво.

Защо Симитли

За подписаното писмо за намерение със Симитли беше съобщено от самата HUI, която е осъществила контакта с общината. "Компанията ни работи само от година и се опитваме да проучим различни пазари. Симитли е ново приключение. Това беше първият град, който консултантите ни идентифицираха като потенциална локация - заради връзката му с добива на въглища, които ще трябва да бъдат заменени с чиста енергия", каза главният изпълнителен директор на HUI Александра Бинковска за "Капитал". Тя уточни, че все още проучват пазара и решението за изграждане на инсталацията в Симитли предстои да се вземе. Ако проектът бъде изпълнен успешно обаче, той ще послужи като демонстрация на възможностите, а надеждите са, че технологията ще може да бъде приложена и в по-големи мащаби - например в региона на Стара Загора.

За момента се обмисля вариант, при който съоръжението в Симитли ще бъде разположено близо до депото за отпадъци на града. От общината не отговориха на въпросите на "Капитал", но в съобщението на HUI се посочва, че администрацията ще съдейства на компанията да намери и да купи подходящ парцел за инсталацията си и ще окаже помощ за получаването на необходимите разрешения и одобрения според закона. При посещението си в България през ноември Бинковска дори е разгледала няколко потенциални терена.

За самата пластмасова суровина за инсталацията обаче компанията ще разчита най-вече на фирмите, които събират разделно отпадъци. "В случай че е необходимо да сортираме отпадъци ръчно, това ще бъде част от проекта ни", каза Бинковска. И добави: "В идеалния случай отпадъците ще идват от България, защото те са проблем във всички държави. Основната ни цел е да оползотворяваме отпадъчната пластмаса по екологичен начин, но технологията позволява да произвеждаме и зелено гориво от нея."

Системата е гъвкава, като водород може да се произвежда само ако има потребление - например за автобуси и камиони. "Не смятаме да складираме водород, а инсталацията ще се настройва според търсенето за деня", обясни Бинковска.

Най-напреднал е проектът на HUI в полския град Конин, където компанията вече е купила земя, а в момента тече процедура по ОВОС и получаване на строително разрешително. Очакванията са инсталацията там да заработи в края на 2022 г.

Инвестиция

За проектите си компанията ще разчита на комбинация от собствени и заемни средства, както и на финансиране от европейския Фонд за справедлив преход (засега област Благоевград не е в българския план - бел. авт.) и правителствени субсидии. Евентуална инвестиция в Симитли ще бъде направена чрез българско дъщерно дружество така, както HUI работи и в другите страни. Половината от финансирането ще бъде осигурено от HUI, а за останалите 50% компанията ще разчита на европейски средства. По думите на Бинковска на следващ етап може да се включат и други инвеститори и заинтересовани страни.

В Конин например се планира да бъде изградено съоръжение с 10 модула, в което инвестицията е около 250 млн. евро. Компанията очаква да получи 60 млн. евро от Фонда за справедлив преход и още толкова от полското правителство. Остатъкът ще бъде финансиран от HUI, частни партньори и заеми. Бинковска уточни, че като партньор в проекта участва и местната община, която ще купува топлинна енергия и водород от инсталацията.

Компанията очаква да печели от такси за преработка на отпадъците, които се плащат от компаниите, които ги доставят. Друг източник на приходи ще бъде продажбата на енергоизточници - сингаз (или производни), електричество и топлинна енергия. Според анализ, изготвен от Progressive Equity Research, възвращаемостта на инвестицията в зависимост от мащаба на проекта варира между 8.8% и 12.3%.Младият инвеститор

Hydrogen Utopia International (HUI) е създадена във Великобритания през октомври 2020 г. от Александра Бинковска с финансовата подкрепа на четири инвеститора. Компанията има дъщерни дружества в Полша и Гърция, подготвят се и в още няколко страни. Самата Бинковска е предприемач и екоактивист, основател на фондацията Plastic Neutrality Pledge. Има опит в сфери като транспорт, туризъм, медии и творчески индустрии.

Наскоро HUI направи първично публично предлагане на акции на платформата за растящи компании на борсата Aquis. По данни към 7 януари пазарната капитализация на дружеството е 52.8 млн. паунда. Основен акционер е Бинковска с дял 42.45%, а общо директорите на компанията държат 42.99%.
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mxe22646685 avatar :-|
  mxe22646685
  • + 3

  Скандално намерение и едва ли ще се възприеме от населението. В един екологично чист район, затворен от всички страни от планини.

  Нередност?
 • 2
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • - 1
  • + 1

  Невероятна мотика! Ще дадат сума ти средства за този проект, а от Симитли ще ги изгонят с ритници дори само заради неподходящото име.

  Като искаш да инвестираш някъде, провери името ти дали е подходящо, да му се не види! Направи си някакво друго дружество например.

  Нередност?
Нов коментар