Нови сделки с ток на ТЕЦ "Марица-изток 2" - този път за 94 млн. лв.

Средната цена при четирите търга е 450 лв./мВтч, което е с 30% под нивата от 9 март

Само от февруари насам ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да пласира енергия за 340 млн. лв. и може значително да подобри финансовото си състояние
Само от февруари насам ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да пласира енергия за 340 млн. лв. и може значително да подобри финансовото си състояние
Само от февруари насам ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да пласира енергия за 340 млн. лв. и може значително да подобри финансовото си състояние    ©  Цветелина Белутова
Само от февруари насам ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да пласира енергия за 340 млн. лв. и може значително да подобри финансовото си състояние    ©  Цветелина Белутова

Продължава засиленото предлагане на дългосрочни договори за доставка на ток по фиксирани цени от държавата ТЕЦ "Марица-изток 2". На 17 март централата реализира, макар и не на 100%, четири търга за продажба на електроенергия от април до края на септември. Договорените приходи от тях са 94 млн. лв., а средната цена - 450 лв./мВтч, което е с 30% по-ниско от нивата при сделките на 9 март. Тогава бяха продадени много по-малко количества енергия, но приходите бяха 84 млн. лв.

През февруари ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да пласира енергия за още 160 млн. лв. (при значително по-ниски цени от сегашните - около 330 лв./мВтч). С което общите приходи стават около 340 млн. лв. При всички случаи тези сделки ще осигурят възможност на държавната централа да излезе на печалба, тъй като производствените й разходи са около 250 - 280 лв./мВтч. Въпреки това за оздравяване на ТЕЦ-а не може да се говори - към края на септември 2021 г. натрупаната загуба на дружеството беше 1.15 млрд. лв., а дълговете достигаха 1.66 млрд. лв.

Какво беше продадено

Четирите търга на 17 март бяха с различни периоди на доставка. Първите три са съответно за април, май и юни, а третият - за цялото тримесечие от юли до септември.

За април офертата беше за 80 мегавата базова мощност при начална цена 460.44 лв./мВтч. Продадени са обаче само 69 мегавата (или общо за 30-те дни 49 680 мВтч) на цена 463.02 лв./мВтч. Съответно приходите тук са 23 млн. лв.

За май при оферта от 55 мВт мощност на цена 455.63 лв./мВтч са продадени 20 мегавата (общо за месеца 14 880 мВтч) срещу 458.35 лв./мВтч. Приходите тук са 6.8 млн. лв.

А за юни централата беше предложила 70 мегавата, но поради голямата несигурност на пазарите интерес е имало само към 23 от тях. Договорената цена е 451.77 лв./мВтч - само с лев над началната, а приходите са 7.5 млн. лв.

Изненадващо, за третото тримесечие на годината, продадената енергия е повече. В случая от обявените 100 мегавата са купени 58 (общо за периода 128 064 мВтч) при цена 451.77 лв./мВтч. От това ТЕЦ-ът ще получи 56.7 млн. лв.

Кои са купувачите

Кой търговец на ток колко точно енергия е взел при тези търгове не може да се каже, тъй като Българската независима енергийна борса не публикува такива данни. Но е ясно поне кои са били участниците в процедурите.

Това са работещите предимно на външни пазар Alpiq Energy SE, Danske Commodities A/S, Holding Slovenske Elektrarne d.o.o. и "MET енерджи трейдинг България", както и местни играчи като "Акспо България", "Ел Екс корпорейшън", "Енерго-про сървисис", "Енерджи съплай", ЕВН и "Синергон енерджи".

По-интересното тук обаче е участието на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна". Централата в качеството си на търговец е купила енергия за април и май. Като най-вероятно тук целта е токът да бъде препродаден. А причината - на 8 март, точно когато цените на тока отбелязаха абсолютен рекорд, ТЕЦ "Варна" продаде енергия за април и май на цени около 650 лв./мВтч, или с 200 лв./мВтч над тези, по които сега купува от ТЕЦ "Марица-изток 2". Така реално централата на Доган се превръща от производител в прекупвач.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Rosty avatar :-P
  Ростислав

  От началото на 2022 година, само за 2 месеца и половина ТЕЦ Марица изток 2 е произвела близо 2 милиарда и 700 милиона киловатчаса електроенергия. Това е повече, от това което би произвела фотоволтаична централа със същата разполагаемост за цяла астрономическа година. За разлика от фотоволтаичната централа обаче ТЕЦ Марица изток 2 работи денонощно, 7 дни в седмицата. 365 дни в годината. При това с местен ресурс – лигнитните въглища добивани в Мини Марица изток, запаси от които има за десетилетия напред. И още едно любопитно сравнение - за цялата 2021 година ТЕЦ АЕС Гълъбово произведе рекордните за американската централа 3 милиарда и 300 милиона киловатчаса, което при текущото натоварване на ТЕЦ Марица изток 2 ще бъде преминато в рамките на първите три месеца и половина на годината. ..... Да го знаят същите онези, които бабуваха за закриването на централата до скоро и онези дето простовато им пригласяха с реплики "Закривай"!

  Нередност?
Нов коментар