До 300 лв./мВтч ще могат да стигат помощите за скъпия ток през април

Повишаването на тавана на субсидиите е заради скока на цените на енергийните цени след инвазията на Русия в Украйна

Министър Александър Николов е категоричен, че помощи за природния газ няма да има, тъй като цената е сред най-ниските в Европа
Министър Александър Николов е категоричен, че помощи за природния газ няма да има, тъй като цената е сред най-ниските в Европа
Министър Александър Николов е категоричен, че помощи за природния газ няма да има, тъй като цената е сред най-ниските в Европа    ©  Цветелина Белутова
Министър Александър Николов е категоричен, че помощи за природния газ няма да има, тъй като цената е сред най-ниските в Европа    ©  Цветелина Белутова

След като в понеделник беше обявено, че компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията ще продължат и през април, днес от Министерство на енергетиката съобщиха и конкретните параметри на помощта. В случая формулата за изчисляване на субсидиите остава същата, както и досега, но се вдига таванът на помощта - от 250 на 300 лв. за мВтч. Мотивът е, че заради избухването на войната в Украйна пазарът на електроенергия отново започна да регистрира изключително високи цени, след като през януари и февруари имаше известно успокоение. В случая от началото на март до момента средната цена на тока е 577 лв./мВтч при около 375 лв./мВтч през предишните два месеца. Но въпросът е доколко промяната в схемата за подпомагане ще има навременен ефект.

Механизмът за изчисляване на помощта, който се запазва и през април, е следният: 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" и определената базова цена от 185.59 лв./мВтч. Така например при средна цена от 577 лв./мВтч до 18 март включително по формулата бизнесът трябва да получи 294 лв./мВтч, но тъй като има таван от 250 лв., помощта ще е с 44 лв. по-малка. Вдигането на тавана до 300 лв./мВтч ще важи през април, но към момента няма никаква яснота каква ще е борсовата цена на тока тогава и съответно дали мярката ще има ефект за бизнеса. През последните дни цените на газа се понижиха до нивата си от края на февруари, а заедно с тях и цените на електроенергията започнаха да се понижават, като за 18 март конкретно в България е регистрирана най-ниската стойност от 1 март насам - 449 лв./мВтч.

Ако през април средната борсова цена е около 500 лв./мВтч, то помощта за фирмите би следвало да бъде 236 лв./мВтч, или под сегашния таван от 250 лв./мВтч. Така че не е сигурно какъв точно ефект ще имат приетите сега промени.

Иначе според данните на министерството помощи получават над 600 хиляди небитови потребители, а общата сума, която ще получат, е над 1.4 млрд. лв. - вече са изплатени 450 млн. лв. за октомври и ноември, 458 млн. лв. за декември и януари и се очакват още около 525 млн. лв. за февруари и март.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  В Република България, валутният борд запази вредния за националното стопанство метод за емитиране на левове. Паричната грешка е водещата причина за сегашните български щети.

  Сега държавната власт ползва неправилна теза за първична същина на инфлация. С този подход е невъзможно успешно държавно противодействие срещу инфлация.

  Истината е:
  През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цената на електроенергията. Обществеността е с мълчание за водещата причина за повишените цени.
  Сега само за 10 % годишна инфлация е с множество обществени коментари.

  При пренебрегване на водещата причина за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цената на електроенергията е невъзможно осъзнаване на истината за сегашната инфлация.

  Защо обществеността е с мълчание за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цена на електроенергия, ала в същото време изразяват явно недоволство за само 10 % годишна инфлация?

  Нередност?
Нов коментар