Saudi Aramco ще увеличи добива на петрол, за да отговори на търсенето

Саудитската компания си поставя за цел по-голямо производство и на природен газ през следващите пет години

Нетната печалба на компанията се увеличи над два пъти през миналата година – от 49 млрд. на 110 млрд. долара.
Нетната печалба на компанията се увеличи над два пъти през миналата година – от 49 млрд. на 110 млрд. долара.
Нетната печалба на компанията се увеличи над два пъти през миналата година – от 49 млрд. на 110 млрд. долара.    ©  Reuters
Нетната печалба на компанията се увеличи над два пъти през миналата година – от 49 млрд. на 110 млрд. долара.    ©  Reuters

Държавният петролен гигант Saudi Aramco планира рязко да увеличи инвестициите в производството, след като отчете удвояване на печалбата през 2021 г. Компанията има за цел да увеличи значително производството през следващите пет години. Цените на енергията скочиха рязко през последните месеци, тъй като търсенето изпревари доставките на нефт и газ. Войната в Украйна и нежеланието на Запада да разчита на Русия за енергийни доставки усилва натиска за намиране на допълнителни източници на енергия. Решението на Saudi Aramco вероятно ще бъде приветствано от политически лидери, притеснени от въздействието на високите цени на енергията, въпреки че инвестициите са насочени към увеличаване на производството през следващите пет до осем години, съобщава BBC.

Миналата седмица британският премиер Борис Джонсън посети Саудитска Арабия, за да се опита да убеди страната да предложи повече петрол на световните пазари в краткосрочен план. Саудитска Арабия е най-големият производител в петролния картел ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол) и чрез повишаване на производството може да помогне за намаляване на цените на суровината, които в момента са на най-високото си ниво от 14 години.

Въпреки това страната беше осъдена от демократичния свят за редица нарушения на правата на човека: участието й в конфликта в съседен Йемен, убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги, за затваряне на дисиденти и за широкото използване на смъртно наказание. Финансовият министър Риши Сунак каза, че премиерът е "абсолютно прав" да се ангажира със Саудитска Арабия относно увеличаването на енергийните доставки. Великобритания трябва да се съсредоточи върху увеличаването на вътрешното производство на енергия чрез изграждане на нови ядрени мощности и морски вятърни паркове, за да намали зависимостта от държави като Русия и Саудитска Арабия.

Нестабилност

Енергийните пазари бяха нестабилни по време на пандемията, тъй като внезапните промени в икономическата активност повлияха както на предлагането, така и на търсенето. През 2020 г. печалбите на Saudi Aramco спаднаха рязко, тъй като световната икономика се забави. Но повторното отваряне на много страни доведе до рязко покачване на цените на петрола и газа през 2021 г. Това увеличи приходите на всички големи компании в сектора. Saudi Aramco заяви, че планира да увеличи капиталовите си разходи до 45-50 млрд. долара тази година и допълнително да ги покачи до средата на десетилетието. Миналата година капиталовите разходи бяха 31.9 млрд. долара.

Това ще повиши нейния "максимален устойчив капацитет" на суров петрол до 13 млн. барела на ден до 2027 г., обявиха от компанията. Тя също така има за цел да увеличи производството на газ с повече от 50% до 2030 г. Саудитска Арабия е произвеждала малко над 10 млн. барела петрол на ден през февруари. Нетната печалба на компанията се увеличи над два пъти през миналата година - от 49 млрд. на 110 млрд. долара. Тъй като цените на енергията остават високи, анализаторите очакват печалбата да нарасне допълнително през 2022 г. Saudi Aramco заяви, че планира да развие значителен капацитет за износ на водород и да стане глобален лидер в технологиите за улавяне и съхранение на въглерод.

Все още няма коментари
Нов коментар