Цената на природния газ падна под 100 евро/мВтч за първи път от началото на март

Поскъпването в България от 1 април вероятно ще е по-малко от прогнозираните последно 30%

Правителството прогнозира, че газопроводът с Гърция ще е готов в началото на юли
Правителството прогнозира, че газопроводът с Гърция ще е готов в началото на юли
Правителството прогнозира, че газопроводът с Гърция ще е готов в началото на юли    ©  Надежда Чипева
Правителството прогнозира, че газопроводът с Гърция ще е готов в началото на юли    ©  Надежда Чипева

В рамките на последните 10 дни цените на природния газ паднаха от над 200 евро/мВтч до под 100 евро/мВтч. Конкретно в понеделник 21 март котировките на нидерландската газова борса TTF се търгуват за около 99 евро/мВтч, което е най-ниското ниво от началото на месеца. За сравнение - в седмиците преди инвазията на Русия в Украйна газът струваше около 85-90 евро/мВтч.

Продължителният спад на цените може да бъде обяснен най-вече с покачването на температурите в Европа и по-малкото потребление. Но има и други фактори - например за първи път от началото на зимата от газовите хранилища в Европа се изпомпва по-малко газ, отколкото се нагнетява. Което означава, че на пазара има излишъци.

За момента Европа продължава да е изключително зависима от доставките на руски газ (40%), което прави пазарът изключително волатилен от всяко спиране или пускане на количества газ през основните тръбопроводи като "Северен поток" и "Ямал". През последните седмици в газовата тръба, която минава през Балтийско море, действително доставките намаляват наполовина спрямо само края на февруари и началото на март.

Преориентирането на Германия успя да се усети и във визитата на техни представители в Катар, където беше договорено построяването на два LNG терминала и увеличаване на доставките към Европа, която до момента главно се възползва от американските танкери с втечнен газ. За последната година според данни на Bloomberg почти 30% от доставките на втечнен газ са били от САЩ, докато по-голямата част от катарските са били насочвани към Южна и Източна Азия.

За България доставките през т.нар. "Турски поток" продължават с нормално темпо и въпреки притесненията за намаляване на доставките от началото на март те са около около 42 млн. куб.м на ден, което е около 75% от максималното количество, което може да върви по тръбата. Сериозно намаляване на количествата едва ли може да се случи, след като по нея вървят доставките за Сърбия и Унгария. Конкретно сръбският президент Александър Вучич за пореден път съобщи притесненията си, че доставките за неговата страна не трябва да бъдат спирани, в случай че България и Европейският съюз спрат да купуват газ от Русия. За момента последното изглежда трудно постижимо, тъй като очакванията са за пускането на интерконектора с Гърция да се случи през втората половина на тази година.

Ефектите от понижаващите се борсови цени на газа ще се усетят в България под формата на по-малко поскъпване от 1 април. Към 10 март, когато бяха регистрирани пиковите стойности на котировките от над 300 евро/мВтч, "Булгаргаз" прогнозира, че ще има поскъпване с 60% от началото на следващия месец. Седмица по-късно прогнозите се свиха до ръст от 30%, а сега може да се очаква допълнително намаление на това поскъпване. Окончателното заявление ще внесено в КЕВР на 31 март.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zqk09646733 avatar :-|
  zqk09646733
  • - 1
  • + 1

  Едва ли има по-подходящ момент за започване на преговори за нов договор с Газпром, включително и за промяна на сегашните цени. След месец-два ще е късно. България може да си осигури най-евтината газ в Европа и да спечели силно конкурентно предимство за икономиката си, ако спре да се поддава на западния натиск.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал