Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Как войната в Украйна променя приоритетите на Зелената сделка

Новата геополитическа реалност е шанс за ускорено развитие на зелени, локални енергийни източници в ЕС, но може и да забави част от мерките за ударна декарбонизация

Какви са последните научни изводи за изменението на климата и как то ще засегне Европа? Какъв е напредъкът по основните инструменти на Европейската зелена сделка? Какви рискове носи войната в Украйна пред прилагането им? Докъде е България в подготовката за тези политики? На тези въпроси опитаха да отговорят в началото на седмицата експерти от неправителствения и научния сектор в рамките на уебинара "Зелената сделка в новия климат", организиран от екосдружението "За Земята", "WWF България", научнопопулярната платформа "Климатека" и Стопанския факултет на СУ.

"Капитал" представи изводите от последния доклад на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН (IPCC) за изменението на климата и ефекта върху природата и хората, а настоящият текст е посветен на ефектите от войната в Украйна върху екополитиките на ЕС.

Кризата в Украйна и новата геополитическа обстановка принуждават Европа спешно да преосмисли енергийното си и ресурсно потребление, веригите и сигурността на доставките и т.н. В същото време част от тези сектори попадат и в обхвата на свързаните с климатичната криза нови регулации - Европейската зелена сделка и пакета Fit for 55, чиято крайна цел е постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  guentchovelev avatar :-P
  guentchovelev
  • + 1

  Зелена сделка .. ала бала. Погледнах Израелците какво правят, залагат ли на възобновяеми источници, защото те са МНОГО практични, заобиколени от араби които искат да ги унищожат. Та те - ток от горива правят, с едно изключение, което МОЖЕМ ДА КОПИРАМЕ, ама никой не го казва.
  от 2000 г. в Израел всеки нов блок / къща трябва да има воден бойлер на слънценагряване. Разбира се, в студени дни водата се достопля с ток, ама това им стига, да си намалят с 5% ЦЯЛОТО потребеление на горива. Какво ни пречи ние в Европа да изкопираме това? Слънце ще има и ще грее, такава инсталация със сигурност се изплаща за 1-2-3 години максимално ...

  Нередност?
Нов коментар