От 1 април мораториумът се вдига, но токът - не

Поскъпването при природния газ и ВИК услугите обаче е неизбежно

Председателят на КЕВР Станисла Тодоров на срещата на правителството и бизнеса
Председателят на КЕВР Станисла Тодоров на срещата на правителството и бизнеса
Председателят на КЕВР Станисла Тодоров на срещата на правителството и бизнеса    ©  Надежда Чипева
Председателят на КЕВР Станисла Тодоров на срещата на правителството и бизнеса    ©  Надежда Чипева

Мораториумът върху цените на тока, водата и парното, който правителството въведе в началото на януари, ще отпадне от 1 април. Електроенергията за домакинствата обаче няма да поскъпне или поне подобно мнение изрази и председателят на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред депутатите от енергийната комисия. А причината за това е, че държавата започна да компенсира мрежовите оператори за технологичните им загуби.

В същото време Тодоров заяви още, че за разлика от тока не може да се каже същото за цените на топлоенергията и ВИК услугите, които най-вероятно ще бъдат вдигнати. Предстои обаче да бъде решено кога точно ще бъде направено увеличението: дали от 1 април или направо от 1 юли, когато започва новият ценови период на КЕВР.

Край на мораториума

Мораториумът върху цените бе наложен, за да се спре увеличението от 30% на тока за бита, което предишния състав на КЕВР искаше. Като основната причина за този скок регулаторът посочи повишените разходи на мрежовите оператори (ЕСО, ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-про") за покриването на технологичните разходи. Нужната за това енергия се купува директно от борсата и след поскъпването на електроенергията на свободния пазар през октомври това разходно перо стана много по-голямо от прогнозираното от КЕВР.

С изтичането на мораториума на 31 март обаче на КЕВР няма да се наложи да прави нови изчисления и да предлага поскъпване на тока за бита, тъй като междувременно правителството задейства схема за компенсиране на мрежовите оператори. Тя покрива на 100% разликата между реалните им разходи за покриване на технологични загуби и регламентираните от КЕВР. Днес правителството реши тези ĸoмпeнcaции да пpoдължaт дo ĸpaя нa юни, така че единствената причина, заради която реално можеше да има увеличение на цената, реално отпада.

Истината е, че въпреки екстремния скок на борсовите цени на тока, разходите за производство на електроенергия на големите български централи не са се увеличили. Въглищните централи, АЕЦ и ВЕЦ комплексите продължават да произвеждат ток на базова цена, както и преди.

Не така седят нещата обаче за цените на природния газ и въпреки че от КЕВР не се наеха с прогноза с колко точно ще поскъпне, няма как това да бъде избегнато. Договорът на "Булгаргаз" с "Газпром" зависи от движенията на нидерландската борса TTF и макар в последните дни там да има понижение, все пак средните стойности за месеца са много по-високи от тези през февруари. Поскъпването на газа от 1 април обаче няма да бъде 60%, както се говореше по-рано през този месец, а ще е от порядъка на 20%.

От КЕВР заявиха още, че ВИК услугите също ще поскъпнат. Причината е, че операторите купуват енергия от борсата, а цените на услугите им са регулирани. Така повечето дружества вече работят на загуба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар