Тежка авария в ПАВЕЦ "Чаира" блокира централата за месеци

През февруари Бойко Рашков обяви, че се води проверка за ремонта на водната каскада за 25 млн. лв.

Когато ПАВЕЦ "Чаира" не работи, системата се балансира от централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки.
Когато ПАВЕЦ "Чаира" не работи, системата се балансира от централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки.
Когато ПАВЕЦ "Чаира" не работи, системата се балансира от централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки.    ©  Георги Кожухаров
Когато ПАВЕЦ "Чаира" не работи, системата се балансира от централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки.    ©  Георги Кожухаров

Тежка авария се е случила днес в държавната ПАВЕЦ "Чаира". По информация на "Капитал" при тестване на една от турбините, които бяха в ремонт, се е получил силен воден удар и съоръжението буквално е унищожено. Пораженията са такива, че ремонт трудно би могъл да бъде направен и вероятно ще се наложи изцяло ново изграждане на мощността. Като възможна причина източници на "Капитал" сочат липсата на адекватни компютърни симулации и непрофесионално изпълнение на ремонтните дейности.

На извънредна пресконференция в Министерския съвет министърът на енергетиката обясни, че тече проверка и се събират данни за това какво точно се е случило с агрегата.

"От вчера вечерта се отводнява и се уточняват детайлите", каза още той и допълни, че правителството е разчитало на тази мощност да влезе в експлоатация и да намали цените на тока в пиковете часове.

"Опасност за хората няма", обяви и премиерът Кирил Петков. Той е разпоредил на МВР и ДАНС да проверят на място какво става. Ще направим и пълна проверка на самия договор, подписан от ГЕРБ преди няколко години.

"Надяваме се другата турбина, която се ремонтира, да влезе в експлоатация след около три седмици. Няма гаранция обаче, че тестовете там ще минат гладко."

Още през ноември 'Капитал" писа, че ПАВЕЦ "Чаира" работи само с 25% от капацитета си, тъй като три от четирите ѝ помпи не функционират - две от тях са в дългогодишен ремонт, а другата аварира през миналото лято и все още не е пусната в действие. Сега аварията се е случила в една от ремонтираните мощности.

В началото на февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка "по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието". По думите му от няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулираща ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожавана, "очевидно и най-вероятно с оглед на икономическите интереси на един субект".

Освен да осигуряват електроенергия за пазара, ПАВЕЦ играят ключова роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страната - ако има недостиг, бързо могат да го покрият, а ако има излишък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска), помпите могат да се активират в обратен режим и да изпомпват вода нагоре, за да разтоварят енергийната система. Без тях ролята на балансьор се изпълнява основно от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи.

Кой какво ремонтира

Макар да става дума за държавно съоръжение с огромна важност, включително за националната сигурност, за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира" не се знае много. Темата бе повдигната през есента от т.нар. партии на промяната. Тогава "Капитал" изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е собственик на големите държавни водни централи, но от НЕК не отговориха.

Публична информация по казуса няма. Не са проведени и обществени поръчки, заради което няма как да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, сроковете и стойностите. Това пък се обяснява с факта, че част от финансирането за целия проект по рехабилитацията на комплекса "Белмекен - Чаира - Сестримо" заедно с ВЕЦ "Въча" - 26.6 млн. евро, е осигурено от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ "Козлодуй", като администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите почти 16 млн. евро са собствено финансиране от НЕК.

Ремонтът на "Чаира" е възложен от НЕК през април 2019 г. на австрийския консорциум ABB - VOITH срещу 13.8 млн. евро. По информация на "Капитал" обаче реалният подизпълнител на ремонтните дейности е румънската USM Resita.

Още тогава това решение предизвиква дискусии защо държавната компания не е привлякла за ремонта Toshiba, които са производителят на помпите и агрегатите. За това говори и министър Рашков при обявяването на проверката през февруари.

Ужасно закъснели

Срокът за изпълнение на този договор е 38 месеца и би следвало да приключи през юни 2022 г. По информация на "Капитал" обаче има удължаване на сроковете заради коронавируса и затрудненията с доставките. След днешната авария е сигурно, че ПАВЕЦ няма да може да заработи с по-голяма мощност поне до 2023 г.

Капацитетът на ПАВЕЦ "Чаира" включва 4 синхронни агрегата "Тошиба", всеки с мощност 210 мВт в турбинен режим и 186.2 мегавата в помпен режим, като това я прави най-голямата подобна централа в Югоизточна Европа. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. - III и IV агрегат.

Основната функция на каскадата - между язовир "Белмекен" и язовир "Чаира" водата се спуска по огромни тръби от височина 700 м - е да осигури гъвкавост на енергийната система на денонощна база и да замества при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото предимство на ПАВЕЦ е, че може да се активира или спира изключително бързо за разлика от които и да било други мощности.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  linderoth avatar :-|
  linderoth
  • - 1
  • + 14

  Поредния удар на мафията, това се знаеше още преди 2 години, че авв са откраднали книжата на тошиба а идеята е да се съсипе тази мощност за да може прокремълските слуги от ДПС и гроб да крадят скъп ток без никой да ги пипа.

  Нередност?
 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • - 13
  • + 3

  Правителството се похвали с 1 милиард долара инвестиция от фонд свързан с приближен на Путин
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160625239746189
  В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа меморандум за сътрудничество с фонда #Gemcorp на руския олигарх Алберт #Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия. Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас #Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков /на водещата снимка вдясно/. Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей #Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ.

  Нередност?
 • 3
  popopo avatar :-|
  popopo
  • + 15

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  ПАВЕЦ Чаира - за това става въпрос, нещастнико. И за мръсниците, които са направили такива безобразие.

  Нередност?
 • 4
  yp123 avatar :-|
  yp123
  • - 1
  • + 9

  Случващото се ПАВЕЦ Чаира вече не може да се обясни само с корупция и некадърност... както и при газовата връзка с Гърция, нещата си изглеждат като доста дълго планиран саботаж

  Нередност?
 • 6
  zqw14533749 avatar :-|
  zqw14533749
  • + 1

  Тава не е ли вредителство? Как така, в този момент крупна авария!

  Нередност?
 • 7
  chj1472681354504737 avatar :-|
  Vladi Iliev

  USM Resita не изпадна ли в 2020 г.в несъстоятелност.
  Придобиха я чрез оздравителен процес Hidroelectrica.

  Нередност?
Нов коментар