България днес е с най-ниската борсова цена на тока

Въпреки това енергията през март остава с 30% по-скъпа от нивата през януари и февруари

След няколко седмици на изключително високи цени електроенергията в Европа започна леко да поевтинява. А днес (30 март) България изненадващо има най-ниската стойност - 314. 58 лв./мВтч. Това е и най-ниската цена за делничен от 22 февруари насам - два дни преди да започне войната в Украйна.

Въпреки понижението шоковото поскъпване в първите дни на март трудно може да бъде компенсирано - тогава имаше цени над 800 лв./мВтч. Сега средната стойност на енергията за март вече е под 500 лв./мВтч. Това обаче е значително над цените от януари и февруари (средно с над 30%).

Причините

Понижаването на цените на тока може да се обясни най-вече със сериозното затопляне на времето в Европа, което намалява нуждата от отопление. Също така цените на природния газ се поуспокоиха след първоначалните шокове от войната, а в много европейски страни именно газът е основна суровина за производството на ток.

Конкретно за България обаче има и други фактори. От графиките на енергийната борса се вижда, че за разлика от традиционните пикове в цената сутрин и вечер (когато потреблението е най-голямо), сега вечерният пик липсва. Това може да се обясни с дейността на ВЕЦ - най-вероятно има повишено предлагане на ток от тези централи и това не е позволило на цените да се повишат толкова, колкото в останалите страни. България все пак е износител на ток за региона и когато капацитетите за износ се запълнят, предлагането на местния пазар започва да изпреварва търсенето и съответно цените се понижават.

А това, че ВЕЦ увеличават работата си точно сега, може да се обясни с топенето на снеговете заради затоплянето, както и заради очакваните валежи в следващите дни. Като цяло тази пролет се очаква да бъде доста добра за водните централи, тъй като в планините има рекордно много сняг.

Компенсациите за бизнеса

В началото на март работодателските организации поискаха държавата да увеличи тавана на компенсациите, който за март е 250 лв./мВтч и при цените през първите дни на войната нямаше как да покрие разходите на бизнеса. В резултат правителството реши да вдигне лимита на помощта до 300 лв./мВтч, но от 1 април. Сега обаче се оказва, че проблем с тавана от 250 лв./мВтч няма да има, тъй като средната борсова цена за март вече е 496 лв./мВтч и според одобрената схема помощта за фирмите ще бъде около 230 лв./мВтч. С други думи, няма да има допълнително натоварване на бизнеса.

Само преди 10 дни ситуацията въобще не беше така. Тогава средната месечна цена беше много по-висока и излизаше, че компенсацията трябва да е около 300 лв./мВтч, но заради тавана от 250 лв. бизнесът трябва да плаща от себе си 50 лв.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Горния грее , народа изключи печките , демек още ще пада ...

  Нередност?
Нов коментар