Три големи неизвестни застрашават петролния пазар

Прогнозите на ОПЕК, проблемът с шистовия газ в САЩ и блокирането в Китай са нестабилна основа

Международната агенция по енергетика заяви, че международните пазари могат да се сблъскат с недостиг от 3 млн. барела петрол на ден от април
Международната агенция по енергетика заяви, че международните пазари могат да се сблъскат с недостиг от 3 млн. барела петрол на ден от април
Международната агенция по енергетика заяви, че международните пазари могат да се сблъскат с недостиг от 3 млн. барела петрол на ден от април    ©  Reuters
Международната агенция по енергетика заяви, че международните пазари могат да се сблъскат с недостиг от 3 млн. барела петрол на ден от април    ©  Reuters

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика скок на цените на петрола, а месец след началото на войната турбуленцията на един от най-важните световни пазари на суровини не показва почти никакви признаци на отслабване. Цената на барел суров петрол брент се повиши до 121 долара на 23 март, тъй като щетите в резултат на буря спряха износа от руски тръбопровод. През последните две седмици той се понижи от достигнатия връх от 128 долара до 98. Като оставим настрана свързания с пандемията хаос от 2020 г., индексът OVX на нестабилността на петролния пазар рядко е бил по-висок през последното десетилетие, отколкото този месец.

Промените отразяват взаимодействието между геополитическите и икономическите сили, които удрят света днес - от война до нарастващи лихвени проценти и ковид-19. Дори и след изхода на конфликта в Украйна има три големи източника на несигурност за петролния пазар. Първият е какво правят членовете на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), когато санкциите на Запада задействат и руското производство започне да се избягва. САЩ забраниха вноса на руски петрол; дори в страни, които не са предприели тази стъпка, бъдещите купувачи имат сериозни затруднения в сключването на сделки с руски финансови посредници, които са били отрязани от водопровода на глобалните финанси в резултат на санкциите.

На 16 март Международната агенция по енергетика заяви, че в резултат на това международните пазари могат да се сблъскат с недостиг от 3 млн. барела петрол на ден от април. (Миналата година светът консумира около 98 млн. барела на ден.) Сривът в някогашния променлив глобален пазар се илюстрира най-добре от разликата между цените на бенчмарка Brent и петрола Urals. На 31 януари той беше около 60 цента за барел. До 23 март беше около 30 долара.

Това оставя голяма част от властта в ръцете на двете страни, които са най-способни да компенсират част от руския недостиг - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Досега и двете се противопоставиха на молбите за значително увеличаване на производството. На среща в началото на март ОПЕК и нейните съюзници (включително Русия) просто потвърдиха съществуващите планове за увеличаване на общото производство с 400 хил. барела на ден. Следващото им събиране в края на този месец ще се следи отблизо. Дори малките промени в публичните изявления имат потенциал да предизвикат колебания в цената на петрола.

Вторият източник на несигурност е свързан с това дали капацитетът на американското производство на шистов петрол може да посрещне недостига на доставки. По време на първия бум на фракинга, който продължи от 2010 до 2015 г., американското производство нарасна, което доведе до спад на цената на петрола и отслаби позицията на ОПЕК. Но условията в американската икономика са се променили драстично оттогава, оставяйки анализатори и експерти от индустрията да се съмняват, че шистите могат да се справят с предизвикателството.

Като начало условията за финансиране са по-малко обнадеждаващи, отколкото по време на бума през 2010 - 2015 г. Очаква се Федералният резерв да повиши лихвените проценти няколко пъти тази и следващата година - двегодишната доходност на държавните облигации е малко над 2%, в сравнение с нивата под 1%, на които се запази през по-голямата част от миналия бум. Друго ограничение за производството идва от тесния пазар на труда в Америка. Малко над 128 хил. души са били заети в добива на нефт и газ през февруари в сравнение с над 200 хил. в разгара на бума на фракинга в края на 2014 г. При основното ниво на безработица от 3.8% и работодатели, които вече се борят да запълнят свободните работни места, намирането на няколко десетки хиляди работници в цялата страна ще е много добър резултат.

Нагласите на индустрията също се промениха. Както американските производители, така и техните потенциални кредитори сега са много по-предпазливи по отношение на заемите. Банките и мениджърите на активи са обвързани с по-строги екологични стандарти. Това е един от факторите, който повишава разходите. През първото тримесечие на 2022 г. фирмите за проучване и производство на енергия отчитат най-рязкото увеличение на оперативните разходи за лизинг (т.е. периодичните разходи за експлоатационни кладенци) от най-малко шест години според проучване на Федералния резерв в Далас. Самите сондажи, след като са се старали да правят постоянни печалби в миналото, и този път са много по-склонни към капиталовата дисциплина.

Третият компонент на волатилността на цената на петрола е свързан с търсенето. Китайската стратегия за "нулев ковид" е подложена на изключителен тест в момента - страната е регистрирала най-голям брой случаи от началото на пандемията, а големите градове отново са изправени пред постоянни блокади. Platts Analytics предполага, че ограниченията могат да намалят търсенето на петрол с 650 хил. барела на ден през март, приблизително еквивалентно на добива на петрол във Венецуела.

Дори преди да започнат блокирането, имаше признаци за забавяне на китайската икономика, особено в имотния сектор. Всеки признак, че забавянето на най-големия вносител на енергия в света става всеобхватно, би означавало още смут за суровините.

Машинациите на ОПЕК, шистовите сметки в САЩ и здравето на китайската икономика - всеки от тези източници на несигурност обикновено би бил достатъчен за генериране на колебания в цените. Заедно те образуват запалима смес.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал