Enel обвинява ЕС за зависимостта от вносен газ

Италианската компания е направила инвестиции за 300 млн. евро в Русия и има 1500 служители

ЕС получава близо 40% от нужния природен газ от Русия.
ЕС получава близо 40% от нужния природен газ от Русия.
ЕС получава близо 40% от нужния природен газ от Русия.    ©  Reuters
ЕС получава близо 40% от нужния природен газ от Русия.    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) е трябвало "агресивно" да се справи със зависимостта от вноса на руски газ. Това обяви Франческо Стараче, главен изпълнителен директор на един от енергийните лидери в света - италианската Enel. Той призова държавите членки да преминат бързо към други енергийни източници, за да прекъснат връзките си с Русия, след като в края на миналия месец Владимир Путин разпореди плащането за газ да се извършва с рубли, което увеличи напрежението заради войната в Украйна, съобщава Financial Times.

"Сега е ред на Русия, но нека не забравяме какво се случи в Либия преди 10 години", каза изпълнителният директор на компанията. "Проблем е откъде идва газът в Европа."

Стараче, който е начело на държавната компания от 2014 г., заяви, че европейските държави е трябвало преди години да започнат да се тревожат за енергийната си сигурност. Той също така призовава европейските държави да се освободят от "физическите връзки" с други страни чрез изграждането на съоръжения за регазификация и наемане на плаващи инсталации за преработка на втечнен природен газ по море, което ще им позволи да диверсифицират доставките и да прекъснат връзките с наземните тръбопроводи. Той също така ги призова да ускорят прехода към други енергийни източници, включително възобновяеми енергийни източници, като същевременно призна, че това не може да стане за една нощ. Стараче настоя, че "не демонизира Русия", като каза, че проблемът би бил същият и с "всяко друго място".

"Изгарянето на газ за производство на електроенергия е пълна глупост... както от икономическа гледна точка, така и от екологична, газът е ценен и трябва да се използва там, където е незаменим", обяснява Стараче. "Разбира се, тези неща изискват известно време, така че трябва да се правят по реда на важността им. И е ясно, че първо трябва да оцелеете, а след това да се опитате да намалите зависимостта си", добавя той.

Ръководителят на Enel беше един от групата изпълнителни директори, които през януари разтревожиха правителството в Рим, като участваха във видеоконференция с Путин, за да обсъдят разширяването на бизнес връзките между двете страни.

Стараче заяви, че тогава не е очаквал "подобна ескалация" и че сега Enel обмисля да напусне страната. "Ако можем да продадем на руска компания, тогава ще напуснем", каза той. "В противен случай мисля, че ще ни бъде много трудно да продължим така или иначе, за да гарантираме функционирането на тези звена по подходящ начин."

Европейски планове за увеличение на възобновяемата енергия

Enel, която има пазарна капитализация 62 млрд. долара и е един от най-големите производители на електроенергия от възобновяеми източници в света, планира да спре да използва изкопаеми горива за производство на електроенергия до 2040 г. Миналата седмица компанията подписа споразумение с Европейската комисия, за да увеличи производството на соларни панели в Сицилия в рамките на Фонда за иновации на ЕС.

ЕС се надява да увеличи капацитета на възобновяемите си източници до 600 теравата до 2030 г., срок, който се сблъсква с критики от страна на бизнеса и политиците в цяла Европа поради потенциалното въздействие върху работните места и увеличаването на разходите, свързани с прехода. Според Стараче обаче "разходът е, когато купувате газ, изгаряте го и той е свършен... Когато влагате парите си в нещо, което остава във вашите ръце и продължава да произвежда енергия, това е инвестиция".

Все още няма коментари
Нов коментар