Ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°C изглежда все по-трудна цел

Според новия доклад на климатичната група на ООН възможностите за смекчаване на промените в климата намаляват

В момента светът се е запътил към затопляне с 3.2°C до 2100 г.
В момента светът се е запътил към затопляне с 3.2°C до 2100 г.
В момента светът се е запътил към затопляне с 3.2°C до 2100 г.    ©  Shutterstock
В момента светът се е запътил към затопляне с 3.2°C до 2100 г.    ©  Shutterstock
Николай Петков е климатолог с магистратура по "Метеорология" във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работи в екологично сдружение "За Земята" и е автор в научно-популярната платформа "Климатека". За платформата той разглежда най-новия доклад на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН (IPCC), който анализира възможностите на човечеството за смекчаване на климатичните промени. С поред изводите на доклада ограничаването на глобалното затопляне до 1.5°C става все по-малко вероятно, като за целта ще е нужно намаление на въглеродните емисии наполовина до 2030 г. "Капитал" публикува прочита на доклада от Николай Петков, заглавието е на редакцията.

В началото на тази седмица беше публикуван новият доклад на IPCC "Климатични промени 2022: смекчаване на климатичните промени". Първата част на доклада, чийто фокус е физическата наука за климата, бе публикувана през август 2021 г., а втората, с фокус върху въздействията върху природата, обществата и възможностите за адаптация, излезе през февруари 2022 г. В документа са направени препратки към над 59 000 научни статии, а самият доклад е завършен и одобрен от 278 автори. Той е най-изчерпателният доклад, който разглежда възможностите за ограничение на глобалното затопляне до 1.5°C от Петия оценъчен доклад на IPCC през 2014 г. и Специалния доклад "Затопляне с 1.5°C" през 2018 г. насам, както и най-авторитетната оценка на възможностите за смекчаване на климатичните промени досега.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  upe091108508 avatar :-|
  upe091108508

  Идва глобално охлаждане а не затопляне. Това лято ще се усети, ще бъде доста хладно.

  Нередност?
 • 2
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  С нещо в целия този текст има ли принос автора или е само превод на оригиналния доклад? Тези теории много трудно ще минат на практика - ние трябва да избираме или да стоим на студено, да ограничим транспорта и да пожертваме тежката си индустрия (която ще избяга в близки държави без идиотски ограничения - примерно Турция, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина) или да им кажем на зелените талибани ДГД и да работим за излизане от този ЕС, но оставане в Европейската асоциация за свободна търговия, подобно на Швейцария. Отделно подобно постепенно изменение на климата е странно на базата на наличните данни. В миналото важните промени в климата са били внезапни - примерно е Сибир са намерени замръзнали мамути, които още са се хранили , когато е настъпило рязко застудяване последвано от последната ледникова епоха. Подобен е случаят с внезапното застудяване в резултат на падане на голям метеорит, отломките от който са унищожили петте града в долината на Мъртво море ( сред които Содом и Гомор) около 2000 години преди Христа.

  Нередност?
Нов коментар