ПАВЕЦ "Чаира": История на аварията в най-важната водна централа

Централата ще остане извън строя с години, ремонтът ще струва скъпо, а пропуснатите ползи от липсата на производство ще са стотици милиони

Планирането и строежът на централата се разпростират в три десетилетия
Планирането и строежът на централата се разпростират в три десетилетия
Планирането и строежът на централата се разпростират в три десетилетия    ©  Georgi Kozhouharov
Планирането и строежът на централата се разпростират в три десетилетия    ©  Georgi Kozhouharov
Темата накратко
 • Аварията в ПАВЕЦ "Чаира" предизвика много въпроси за най-голямото подобно съоръжение на Балканите.
 • Заради спорния ремонт централата не работи с пълна мощност от няколко годни и губи стотици милиони.
 • А финалният резултат е тежка авария, която ще струва десетки милиони и още толкова пропуснати ползи.

На източния склон на Рила планина, на 350 метра под земята има огромна галерия - над сто метра дълга, 40 метра висока и над 20 метра широка. До нея води 7-метра широк подземен тунел, в който могат да се разминат два камиона. Но малцина са влизали там.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vmware_bulgaria avatar :-(
  vmware_bulgaria
  • - 7
  • + 3

  малко безсмислена статия :/
  надявах се да прочета нещо ново, а пък то само обобщение на стари неща

  има едно интересно видео което Гамизов показа в едно интервю, на което (ако е автентично) може да се види точно поражението.
  Според мои познати, пенсионирани кадри от Енергопроект (работили по проектирането и изграждането на централата), видеото вероятно е истинско и голямата авария наистина е избегната "на късмет".
  А ремонтът ще струва много пари и ще е сложен колкото самия строеж на агрегата.

  Нередност?
 • 2
  popopo avatar :-|
  popopo
  • + 8

  Некадърници или престъпници. И пак няма виновни.

  Нередност?
 • 3
  aceton avatar :-|
  асен георгиев
  • + 8

  герберастки калинки!

  Нередност?
 • 4
  herbaltea avatar :-|
  herbaltea
  • + 8

  Докато Гешев е гл. прокурор нищо няма да се разбере за този очевиден саботаж

  Нередност?
 • 5
  jagerzur avatar :-|
  jagerzur
  • + 9

  А. Причард е преклено учтив, по английски. Понеже лично познавам част от хората, които работийа по тази рехабилитация, ще обобщя по-неприятните истини.

  1. Централата е управлявана зле дълги години, ремонтирана е с неоригинални части, позволявано е да работи под режими с нехарактерно високи натоварвания, и Петър Илиев много добре го знае това, както и причините.
  2. Процедурата за директно договаряне с Тошиба е прекратена, защото шепа хора в НЕК са решили, че разбират повече от специалистите на оригиналният производител и могат да му наложат обхват на работите по своя преценка. Измили са си ръцете с оправданието, че цената на Тошиба била висока и ред други глупости.
  3. След прекратяването Тошиба пак предупреждават, че ремонт от неоригинален производител ще доведе до катастрофални последици предвид сложността на централат.
  4. НЕК подписва договор с ABB- Voith ибоще на ниво проектиране започват скандалите с недобросъвестно изпълнение от страна на консорциума. На всичко отгоре НЕК незаконно предава чертежи на Тошиба на ABB- Voith, които тошиба считат за свои търговски тайни. Тошиба многократно молят за съдействие и МЕ и БЕХ, но без резултат.
  5. Аварията е неминуем резултат от стотици компромиси, направени с разрешение н ръководството на НЕК. Калинки като ИД Йончев, ЗИД Янев са пряко отговорни за лошото управление.
  6. Проект „Яденица” няма бъдеще - предвиден е да работи на загуба, землището се намира отчасти в защитена зона, ОВОС-а изтича през 2022 и цената няма да 200 млн евро а по-скоро 800 млн евро. Това е просто нов Цанков Камък, от който да се обогатят хората построили предишния.

  Нередност?
 • 6
  rspilkov2127 avatar :-|
  rspilkov2127
  • + 8

  Жална, мъчна, настрадала се България. Ситуацията с ПАВЕЦ Чаира е микрокосмос за цялата държава. Благословена с природни ресурси, но поругана, поради безхаберието, некъдърността, тарикатлъка на голяма част от населението и (особено тези, спуснати да взимат решения). Жив си Алеко и за жалост винаги актуален.

  Колко държави в Европа са благословени да имат гео ресурси за изграждане на ПАВЕЦ? Унгария, Чехия, Дания, само могат да ни завиждат. Колко други държави могат само да си мечтаят за природните ни даденоисти, денивелацията на Рила, която позволява израждането на pumped storage hydro projects? Защо раходите за балансиране в държави като Унгария, Румъния и България са едни от най-високите в Европа? Защо Австрия, в която над 70% от енергията е базирана на хидро технологии (и редица pumped stоroage hydro plants, благодарение на Алпите), пък има едни от най-ниските разходи за балансиране на енергийната си система? Енергийния преход зависи не от цената или "зеленоста" на произведените електрони, а от гъвкавоста на енергийните системите и балансираността на енергийния микс (базови мощности, гъвкави пикови мощности, възобновяеми мощности, енергийна ефективност и най-вече енергоемкостта на индустрията и способноста на обществото да потребява по-малко и по-ефективно енергия). Нека всеки да погледне сметките си за електричество и да види колко всъщност е цената на потребените електрони и колко всичко останало (доставка, такса преход/балансиране, т.н.). Как е възможно неефективна, мръсна, неизгодна за всеки друг прозрачен и пазарно фокусиран инвеститор централа, като ТЕЦ Варна, да се използва като резервна / балансираща мощност? Колко е нормалното техническо време за стартиране на мощностите на ТЕЦ Варна от студен или полу студен режим? Колко е това на работеща ПАВЕЦ? Защо хвърляте прах в очите на хората с фантасмагорийни проекти за батерии (малки дистрибутирани батерии са смислени, големи централизирани не), като имаме вече най-добрата и ефективна батерия, а не я стопанисвате добре? Всеки планов или непланов ремонт има defined scope of work или стриктно разделение на ролите и отговорностите на възложителя и на изпълнителя. Всяка авария има т.н. root cause analysis (анализ на предизвикалото аварията събитие). ABB може да не е най-подходящия изпълнител в случая, но е реномирана комппания, с опит в подобни технологии (Щвейцария, също е сред лидерите в хидро технологиите). Кой идиот реши да (и кой идиот позволи) да не се следват указанията по екплоатация и сервизиране на централата, след пускане в експлоатация, включително изискване за резервни части и период на ремонти, базирани на отработени часове или стартове (цикличноста често води до по-голям стрес на определени компоненти, отколкото базови часове работа). Кой министър или експерт в НЕК ще си купи Мерцедес, но ще го поправя в сервиз специализиран в съветски автомобили и с части от лада или москвич? Как може такъв голям проект да се изгради без стриктно бюджетиране, график, стратегия по пускане в експлоатация.....

  Всичко това за да се открадне, колкото може повече, да се облагодетелстват шепа тарикати или псевдо енергийни екпсерти с философско образование и титла на почетен партиен председател. Тарикати с комунистическо ДНК, които бързо проумяха (с бай-тошовска хитрост), че ако държиш прокуратурата, медиите и енергетиката, държавата е твоя. Кой накупи всички губещи мини, заводски тецове и мръсни топлофикации, за да има ресурс който губи пари, но упражнява политически натиск при нужда? Енергиен преход се прави с обществен консенсус, надпартийна стратегия и жертви (има много свестни енергетици в България, но с технологиите за въглищно базирана енергия е свършено). Всеки политик иска само 2 неща: да максимизира ползите докато е на власт и да бъде преизбран. Противоположно, енергийния преход изисква прозрачност и обществена комуникация, както и време, много по-дълго от един мандат. Тези условия не са присъщи на нашите политици (или на нас които ги избираме). Частния интерес (говоря за Западен такъв, а не комунстически) не е перфектен и също често погазва правилата, но в нашата Балканска дейстивителност е по-малкото зло. Защото разумния и образован (не само в България) човек знае че акционерите в Ню Йорк или Лондон (не само и поради правилата на американското и английското антикорупционно законодателсто) имат повече да губят, ако згазят лука в затънтена България, отколкото Доган, Пеевски или Ковачки, които нямат репутация или какво да губят освен някой друг сарай. Затова драги политици търсещи промяна, приватизирайте смело и прозрачно (с ясни предварителни критерии изключващи месните хитреци), създайте минималните правила за западни инветитори (реномирани, не съветски такива гримирани с амертикански грим), комуникирайте усилено с народа, обяснявайки на балкански ефективен език (четете Алеко, той знае как), пък манивелата може и да проработи....защото реномиран западен инветитор, не би позволил катастрофата в ПАВЕЦ Чаира, която сега удря както пенсията на бабата на село, така и бюджета на малката стартираща компания, която се опитва да пробие през плевелите на пазарната действителност в България. Но пък пълни джобовете на Доган и Ковачки...което може би ви е необходимо за вашата цел №1 и №2 (виж по-горе).

  Нередност?
Нов коментар