Природният газ поевтиня до нива отпреди началото на войната на Русия в Украйна

Цената слезе под 90 евро/мВтч за първи път от 23 февруари. Електроенергията също се търгува по-евтино

Цените на газа в България може да се понижат от началото на май
Цените на газа в България може да се понижат от началото на май
Цените на газа в България може да се понижат от началото на май    ©  Юлия Лазарова
Цените на газа в България може да се понижат от началото на май    ©  Юлия Лазарова

Въпреки продължаващите военни действия на Русия в Украйна и засилващите се намерения на ЕС да наложи енергийния санкции срещу Москва цената на природния газ продължава низходящия си ход. Днешната търговия на нидерландската борса TTF, към която е обвързана и формулата за ценообразуването в долари на "Булгаргаз" с "Газпром", започна при нива около 85 евро/мВтч. Това е най-ниската стойност от 23 февруари - деня преди инвазията на руските военни в Украйна.

Понижението на котировките може да се обясни с намаленото потребление в края на отоплителния сезон в Европа. Съществен фактор обаче е и ситуацията с коронавируса в Китай. Заради наложените локдауни там произвoдството като цяло е ограничено и съответно нуждата от природен газ рязко се понижава. Това води до пренасочване на LNG танкерите към Европа, при това на дисконтирана цена. Донякъде това е шанс европейските газови хранилища да се се запълнят по-бързо с алтернативен на руския газ, което пък ще даде възможност на страните в ЕС по-лесно да намерят решение за по-голямо ограничаване на руските доставки през следващата зима.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.