Канадската Trillion Energy подновява проучванията на природен газ край Добрич

Проектът беше замразен преди няколко години, но с поскъпването на синьото гориво сега интересът се връща

Според компанията България повече от всякога се нуждае от местен добив, за да обезпечи енергийната си сигурност
Според компанията България повече от всякога се нуждае от местен добив, за да обезпечи енергийната си сигурност
Според компанията България повече от всякога се нуждае от местен добив, за да обезпечи енергийната си сигурност    ©  Капитал
Според компанията България повече от всякога се нуждае от местен добив, за да обезпечи енергийната си сигурност    ©  Капитал

Канадската Trillion Energy, която до 2019 г. се казваше Park Place Energy, подновява плановете си за проучване на природен газ край Добрич. В съобщение на компанията се посочва, че резкият скок на цените на синьото гориво след спирането на руските доставки отново е направил проекта икономически рентабилен. Преди да започнат проучванията обаче ще трябва да бъде изготвена екологична оценка.

Променена ситуация

Още през 2014 г. компанията получи разрешение за търсене и проучване на газ в блок "Вранино 1-11" край Добрич, който е с площ близо 400 кв. км. Проучвателните дейности обаче така и не започнаха - първоначално проектът беше атакуван в съда, а след това инвеститорът реши да се фокусира върху проучванията си в турската акватория на Черно море, където работи по няколко сондажа.

Сега обаче българският проект отново е на дневен ред. От Trillion Energy се аргументират с високите цени на горивото още преди спирането на доставките от "Газпром" и уточняват, че България внася 90% от природния си газ от Русия. "Покачването на цените на природния газ напоследък подобри икономическите параметри на проекта и накара компанията да се фокусира и върху него. Разработването на газовото й находище SASB (в Турция - бел. авт.) е в напреднал етап, като сондажите се предвижда да започнат през юли 2022 г.", посочват от Trillion Energy.

Компанията разполага и с предварителна оценка на запасите, която е била изготвена още през 2014 г. от инженеринговата фирма Netherland Sewell & Associates. Какви количества точно могат да се добият обаче ще е ясно едва след като приключат проучванията.

"Сега повече от всякога България, както и по-голямата част от Европа, спешно се нуждае от местен добив на природен газ, за да обезпечи енергийната си сигурност и оцеляване. Проектът "Вранино 1-11" има значителен потенциал да осигурява местен газ на България", заявява главният изпълнителен директор на Trillion Energy Артър Халерън в официалното съобщение.

Миналия месец са били проведени срещи с българските представители на компанията, на които е било обсъдено приключването на екологичната оценка, която е необходима, за да започнат проучванията. Програмата предвижда да бъдат направени пет нови сондажа.

Предистория

Самият блок е проучван в периода 1960 - 1990 г., когато са направени над 220 сондажа. През 2010 г. министерството на икономиката и енергетиката откри процедура за издаване на ново разрешение и тя беше спечелена от Park Place Energy.

През 2014 г. тогавашният служебен министър на околната среда Светлана Жекова реши, че работният проект, който компанията беше изготвила, няма нужда от екологична оценка, а такива ще бъдат правени за сондажите при отделните етапи на проекта. Това решение обаче беше атакувано от неправителствени организации в съда, който в крайна сметка го отмени и постанови, че цялостният работен проект също подлежи на екологична оценка. Така три години по-късно - през 2017 г., екоминистерството излезе с ново решение, според което компанията ще трябва да направи екологична оценка на цялостния работен проект, преди да започне проучванията.

Скоро след това компанията практически замрази плановете си за "Вранино" и насочи усилията си към проучванията в турската акватория на Черно море. Trillion Energy държи 49% от SASB - един от първите и най-големи проекти за разработване на находище на природен газ в Черно море, като останалите 51% са собственост на държавната турска TPAO. Самият блок е съседен на Tuna-1, за който преди две години турският президент Ердоган обяви, че има 320 млрд. куб.м газ. Trillion Energy е собственик също на миноритарен дял в нефтеното находище Cendere в Турция.

Все още няма коментари
Нов коментар