Газът поевтиня, след като Русия започна да дава заден за плащането в рубли

България е категорична, че няма да търси начин за нови взаимоотношения с "Газпром"

Президентът на Русия Владимир Путин подписа новия указ на 4 май
Президентът на Русия Владимир Путин подписа новия указ на 4 май
Президентът на Русия Владимир Путин подписа новия указ на 4 май    ©  Shutterstock
Президентът на Русия Владимир Путин подписа новия указ на 4 май    ©  Shutterstock

Още преди да се е стигнало до плащане на руските газови доставки и от други страни - членки на ЕС, след спирането на подаването към България и Полша, в Москва, изглежда, търсят начин да успокоят Запада.

Макар отговорът на Европа първоначално да не беше еднозначен - някои страни запазиха мълчание и започнаха да търсят пролуки, които да им позволят да продължат плащанията за руски природен газ - общото становище е, че това би означавало нарушаване на договорите и заобикаляне на наложените санкции. Бе задвижен и план за бързо осигуряване на алтернативни доставки, а конкретно за България и Полша се видя, че няма особен проблем при спирането на руския газ.

Това, изглежда, е притеснило руския президент Владимир Путин, че приходите от продажбата на газ към Европа могат рязко да намалеят, тъй като на 4 май той издаде нов указ, в който процесът по превалутиране е леко променен.

Засега не е ясно как това ще се приеме от ЕС, но газовите пазари реагираха с понижение на котировките за юни.

Какво се промени?

Преди избухването на войната в Украйна и когато през зимата цената на природния газ беше рекордно висока, Европа плащаше близо милиард евро на ден на Русия заради зависимостта си от руското синьо гориво. Което означаваше, че както Европейският съюз страда ценово от огромната си руска зависимост, така и Русия получава огромна сума пари през "Газпром". Но въпреки това нито "Газпром", нито "Газпромбанк" попаднаха под санкциите на Запада, което позволи доставките на газ да продължат, а цената да се понижи значително.

Това обаче се промени на 31 март, когато Путин издаде указа за плащане в рубли. Засега нито една европейска държава не е приела условията на Москва въпреки множеството спекулации по въпроса. И по-скоро позицията на Брюксел е, че това няма да се случи.

И тъй като със сигурност не е в интерес на Руската федерация да се откаже от приходите си от природен газ, се стига и до повратния момент, в който на 4 май с нов указ на президента Владимир Путин беше обявено, че предишният (от 31 март) е "допълнен".

Според новото указание паричните преводи на европейските контрагенти няма да бъдат превалутирани в Руската централна банка (която е под санкции), а това ще става в клирингов център - Национальный клиринговый центр. За тази цел няма да се минава през трети страни (банки), които са под санкциите на ЕС. А и също означава, че Руската централна банка въобще няма да е част от уравнението.

Един от най-сериозните проблеми за плащането в рубли освен чисто геополитически е, че "Газпром" не приемаше плащанията, докато те не са превалутирани в рубли. Което означава, че има период от превеждането на парите от европейските компании до крайното превалутиране в руски рубли в някой московски посредник, без да има яснота колко време ще продължи това и къде отиват те. По този начин може да се приеме дори, че се дава заем на руската страна за неопределен период от време, с който да се прескачат санкциите фактически става невъзможно, тъй като плащането ще се приема за приключено чак когато рублите се преведат по съответната сметка. От новия указ не става ясно това да се променя.

Засега няма официален коментар от Брюксел по повод новите "допълнения" за плащането на газа. Но според редица международни експерти, цитирани в западни медии, това е ясен сигнал, че Русия иска да продължи да продава газа си на Европа и търси начин хем да се изпълни условието на Путин, хем и западните клиенти да са доволни.

Реакция на пазара

Тази новина веднага се усети на газовите пазари, като синьото гориво веднага спадна до най-ниското си ниво от началото на май. Борсовият индекс TTF се понижи под 94 евро/мВтч към 17:30 ч.

Вицепремиерът Асен Василев заяви през уикенда, че новият указ на Путин не променя позицията на България, тъй като "Газпром" се е оказал "нелоялен партньор". Това означава, че страната ще продължи да търси варианти за доставяне на природен газ през терминалите в Гърция и чрез суапови сделки със страните наоколо, без да разчита на "Газпром" като доставчик и занапред.