Vestas предупреди, че войната в Украйна може да забави бизнеса с вятърна енергия

През последните седмици се появиха проблеми в бизнеса с ВЕИ на Siemens Gamesa и General Electric

Компанията се оттегли от Русия и замрази дейността си в Украйна, което през изминалото тримесечие води до отписване на активи в тези региони, както и в офшорните ѝ дейности
Компанията се оттегли от Русия и замрази дейността си в Украйна, което през изминалото тримесечие води до отписване на активи в тези региони, както и в офшорните ѝ дейности
Компанията се оттегли от Русия и замрази дейността си в Украйна, което през изминалото тримесечие води до отписване на активи в тези региони, както и в офшорните ѝ дейности    ©  Reuters
Компанията се оттегли от Русия и замрази дейността си в Украйна, което през изминалото тримесечие води до отписване на активи в тези региони, както и в офшорните ѝ дейности    ©  Reuters

Най-големият производител на вятърни турбини в света потвърди въздействието на руската инвазия в Украйна върху индустрията, тъй като отчете по-голяма от очакваната загуба и намали очакванията си за печалба въпреки растящото търсене, защото западните страни се опитват да се откажат от руския петрол и газ, съобщава Financial Times. Вятърната индустрия пострада от растящата инфлация и нарушените вериги за доставки веднага след като успя да стане ценово конкурентна на енергията от изкопаеми горива.

Датската компания Vestas заяви, че приходите през първото тримесечие на годината са се покачили с 27% до 2.5 млрд. евро, но въпреки това е реализирала оперативна загуба от 329 млн. евро спрямо печалба от 251 млн. миналата година. Очакванията са годишните й приходи да бъдат в диапазона 14.5 - 16 млрд. евро, което е спад от предишните прогнози за 15 - 16.5 млрд. евро. След обявяването на резултатите акциите на Vestas паднаха с 8% до 168.82 датски крони, което е най-ниското им ниво от деня преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Компанията се оттегли от Русия и замрази дейността си в Украйна, което през изминалото тримесечие води до отписване на активи в тези региони, както и в офшорните ѝ дейности. Загубите на Vestas се задълбочават и от "стратегическо преориентиране на избрани пазари" и промени в "производствения отпечатък" на компанията в Индия и Китай.

Изпълнителният директор Хенрик Андерсен нарече това "много трудна бизнес среда и разгръщаща се енергийна криза", тъй като западните страни се борят с това как да прекратят зависимостта си от руския петрол и газ, като същевременно поддържат сравнително ниски цени на електроенергията. "Разрастващата се енергийна криза обаче доведе и до по-силна политическа подкрепа за възобновяемите енергийни източници с цел повишаване на енергийната независимост и поддържане на ниски цени на енергията, а ние укрепваме нашата основа, за да подкрепим правителствата и клиентите в постигането на тези цели", добави той.

Предупреждението на датската група идва след проблеми в бизнеса с ВЕИ на Siemens Gamesa и General Electric през последните седмици. Siemens Gamesa смени своя главен изпълнителен директор през февруари за втори път за по-малко от две години след поредица от предупреждения за печалбата в най-големия производител на турбини в света. Акциите на компанията са се понижили с над 50% през последната година.

Проблеми със соларната индустрия

Производителите на турбини не са единствените, които изпитват затруднения през последните месеци. Миналата седмица Reuters съобщи, че американски производители на соларни панели предупреждават за голямо забавяне на новите инсталации поради проблеми със световните вериги за доставки, както и заради заплахата от въвеждане на нови мита върху вноса на соларни панели от Югоизточна Азия.

Наскоро главният финансов директор на американската енергийна компания Southern Co Даниъл Тъкър обяви, че енергийното предприятие на компанията Georgia Power е получило регулаторно одобрение за забавяне на няколко соларни проекта с една година. Според регулаторен документ това забавяне се отнася за пет планирани соларни съоръжения в щата Джорджия, чийто капацитет възлиза на 970 мегавата.

Solar Energy Industries Association заяви, че намалява прогнозите си за инсталиране на соларни съоръжения за тази и следващата година с 46% поради заплахата от нови мита. Според нея над 315 проекта са прекратени или отложени.