Изгубени в цената на газа

Колко по-скъп ще бъде природният газ и можеше ли тези разходи да се спестят

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия    ©  Цветелина Белутова
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров казва, че за първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия    ©  Цветелина Белутова

Регулираната цена на природния газ в България през месец май в крайна сметка ще бъде с 13.7% по-висока от тази през април - 162.17 лв./мВтч при 142.59 лв./мВтч за април. Това реши в петък Комисията за енергийно и водно регулиране, с което сложи край на споровете и спекулациите за това какво точно ще се случи с цените на газа, след като в края на април руската "Газпром" едностранно спря доставките.

Изводите са няколко. На първо място се видя, че макар и почти 100-процентова, зависимостта на България от Русия не е непреодолима и алтернативни доставки могат да бъдат осигурени през прекъсване на подаването към клиентите. Освен това доставеният през посредници газ не е толкова скъп, колкото се твърдеше, че ще бъде, от привържениците на директните доставки от "Газпром". От друга страна обаче, през май клиентите все пак ще плащат повече, отколкото при продължаващи руски доставки по дългосрочния договор на "Булгаргаз". Тази по-висока цена (162.17 лв./мВтч) обаче пак е по-ниска, макар и с малко, от тази в съседните Гърция и Румъния, и с цели 17% под борсовите нива в Европа - TTF се движи на нива от около 200 лв./мВтч.

Заявката на "Булгаргаз" за юни, когато ще бъдат внесени договорените от САЩ количества LNG, е цената да се понижи с 12-13%, или до 140 лв./мВтч.

Различен поглед

Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, ако нямаше посредници (МЕТ, ДЕПА и т.н.) при доставката на газа през май, цената щеше да е не 162 лв., а 123 лева за мегаватчас. Логиката е, че по формулата на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" със 70% тежест е средната стойност на TTF за предходния месец - в случая април, която е с 21% по-ниска от тази през март, която бе използвана за определяне на тарифата през април.

"Резултат: За месец май ще плащаме за газ с 31.7% повече! Познайте чии джобове ще се напълнят с над 100 000 000 лева този месец. Толкова е разликата между цената без посредници и с посредниците на Кирил и Асен", написа Добрев във "Фейсбук".

Всъщност обаче останалите 30% в ценовата формула идват от котировките на петрола и долара, които обаче са се повишили, което прави изчисленията малко по-сложни.

Според енергийния експерт Васко Начев разликата въобще не е толкова голяма, защото има и други фактори, които трябва да се вземат предвид. Той твърди, че в микса за този месец вече не участва евтиният газ от Чирен, тъй като сега в хранилището се нагнетява газ. Това не става напълно ясно от решението на КЕВР, тъй като компонентата "Чирен" там е двупосочна - разходи за нагнетяване и ниска цена при черпене на количества. Конкретните числа за заличени.

Начев посочва още, че "30% в ценообразуването на природния газ идва от нефтените деривати с 6 месеца назад и осреднената им цена между 6-ия и 9-тия месец, или цената на дериватите между септември и ноември 2021 г. За този период нарастването на нефта е с $20 за барел". Количеството азерски газ, което влиза в микса, по думите му също поскъпва, тъй като ценообразуването му в свързано с цената на нефта.

"По груби мои изчисления излиза, че газът през май би трябвало да поскъпне с около 12-13%, или около 159 лв./мВтч", казва още той.

От КЕВР бяха обещали да публикуват сравнителен анализ колко точно щеше да струва газът, ако бяхме продължи да плащаме на "Газпром", но не го направи. По информация на "Капитал" реалистично може да се допусне, че по договора с "Газпром" газът за май би струвал малко над 130 лв./мВч. Което е с около 18% под сега определената цена от 162 лв./мВтч. При месечно потребление от 1.9 млн. мВтч това означава около 60 млн. лв. допълни разходи за потребителите.

Вицепремиерът Асен Василев обяви в предаването "Панорама" по БНТ, че правителството ще компенсира бизнеса за това поскъпване на газа, но конкретни параметри все още не са известни. Няма и яснота по какъв механизъм ще става това.