Групата на Гейтс: 800 млрд. евро трябва да вложи ЕС, за да спре енергийната зависимост от Русия

По изчисленията на Breakthrough Energy ударните инвестиции в зелени технологии трябва да се случат в рамките на това десетилетие

В рамките на това десетилетие ЕС ще трябва да инвестира около 800 милиарда евро в четири ключови зелени технологии, ако иска наистина да сложи край на зависимостта от руската енергия, сочат изчисления на консултантската група в сферата на енергетиката Breakthrough Energy, основана от американския милиардер Бил Гейтс. Нахлуването на Русия в Украйна и опасенията от потенциално спиране на доставките на газ, който съставляваше около 40% от вноса в ЕС преди войната, стимулират държавите членки да ускорят енергийния преход. Докато плановете за ограничаване на зависимостта от Москва изискват повече газ от други страни, чистата енергия и зелените горива също се разглеждат като ключови за укрепване на сигурността на доставките.

ЕС трябва да похарчи сума, еквивалентна на тази, която би похарчил за нефт и газ, за да добави повече мрежова инфраструктура за възобновяеми източници, дългосрочно съхранение, чист водород и устойчиво авиационно гориво, според доклада на бостънската група. Тези "възможни технологии" ще му позволят да намали енергийната зависимост с около 1.4 млн. гигавата, което е около 10-а от предвиденото първично потребление на ЕС през 2030 г. "Ако не бъдат изпълнени тези инвестиции, има огромен риск просто целите да останат непостигнати и ще увеличат рисковете и зависимостта", казва Андерс Порсборг-Смит, управляващ директор в компанията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове