Групата на Гейтс: 800 млрд. евро трябва да вложи ЕС, за да спре енергийната зависимост от Русия

По изчисленията на Breakthrough Energy ударните инвестиции в зелени технологии трябва да се случат в рамките на това десетилетие

В рамките на това десетилетие ЕС ще трябва да инвестира около 800 милиарда евро в четири ключови зелени технологии, ако иска наистина да сложи край на зависимостта от руската енергия, сочат изчисления на консултантската група в сферата на енергетиката Breakthrough Energy, основана от американския милиардер Бил Гейтс. Нахлуването на Русия в Украйна и опасенията от потенциално спиране на доставките на газ, който съставляваше около 40% от вноса в ЕС преди войната, стимулират държавите членки да ускорят енергийния преход. Докато плановете за ограничаване на зависимостта от Москва изискват повече газ от други страни, чистата енергия и зелените горива също се разглеждат като ключови за укрепване на сигурността на доставките.

ЕС трябва да похарчи сума, еквивалентна на тази, която би похарчил за нефт и газ, за да добави повече мрежова инфраструктура за възобновяеми източници, дългосрочно съхранение, чист водород и устойчиво авиационно гориво, според доклада на бостънската група. Тези "възможни технологии" ще му позволят да намали енергийната зависимост с около 1.4 млн. гигавата, което е около 10-а от предвиденото първично потребление на ЕС през 2030 г. "Ако не бъдат изпълнени тези инвестиции, има огромен риск просто целите да останат непостигнати и ще увеличат рисковете и зависимостта", казва Андерс Порсборг-Смит, управляващ директор в компанията.

Очаква се в идните дни ЕС да очертае плана си за 195 милиарда евро за намаляване на вноса на руски газ с две трети тази година. Това ще включва ускоряване на производството на вятърна и слънчева енергия чрез намаляване на бюрокрацията, като същевременно се насърчават потребителите да пестят енергия и да изолират по-добре домовете си. Планът ще предложи повишаване на целите за чиста енергия за 2030 г. на 45% от 40% в момента, твърдят източници, цитирани от Bloomberg.

Инвестициите във ВЕИ инфраструктура и съхранение на електроенергия биха помогнали за поддържане на баланс между търсенето и предлагането и ще гарантират, че енергийната система ще продължи да функционира, когато слънцето не грее или вятърът не духа, според доклада. Междувременно чистият водород се разглежда като ключов за декарбонизирането на енергоемки сектори като тези на стоманата и цимента.

Миналата година ЕК сключи споразумение с Breakthrough Energy Catalyst - програма в рамките на мрежата Breakthrough Energy, за инвестиции в размер до 1 милиард долара в области като зелен водород и устойчиви горива. По-рано тази година групата изпрати в Брюксел своите инвестиционни предложения.

Все още няма коментари
Нов коментар