Пожар в LNG терминал в САЩ повиши цените на газа в Европа с 15%

Във Великобритания поскъпването е дори с 34%, но има тенденция на успокояване

От терминала в Тексас се изнасят 20% от целия износ на втечнен газ на САЩ
От терминала в Тексас се изнасят 20% от целия износ на втечнен газ на САЩ
От терминала в Тексас се изнасят 20% от целия износ на втечнен газ на САЩ    ©  Stoyan Nenov
От терминала в Тексас се изнасят 20% от целия износ на втечнен газ на САЩ    ©  Stoyan Nenov

След като през последните дни цената на природния газ в Европа постоянно се понижава и стигна до най-ниските си нива от началото на войната в Украйна - около 75-78 евро/мВтч, на 9 юни настъпи обрат. Цената на газа на най-големият европейския хъб (TTF) се покачи рязко с 16% до най-високите нива за месеца - 91 евро за мВтч.

Основната причина за това е голям пожар в терминала за LNG Фрийпорт в Тексас. Въпреки че е на хиляди километри от Европа, този инцидент ще има сериозно влияние на газовия пазар в следващите седмици, тъй като ще ограничи възможностите за износ на американски втечнен газ.

Същевременно цената на българския пазар за юни се очаква да бъде 141.28 лв. за мВтч без ДДС, такси за превоз и акциз, като това беше предложение на "Булгаргаз" от преди няколко дни. То чака да бъде одобрено с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която днес проведе открито заседание по въпроса.

LNG през океана

След началото на руската инвазия в Украйна и спиранията на доставките от страна на "Газпром" към някои държави като Дания, Нидерландия, България и Полша имаше бързо увеличение на вноса на LNG от САЩ. До известна степен това неутрализира намалените руски доставки. Други страни като Катар и северноафриканските държави или нямат свободни количества или капацитет да обслужат търсенето.

Според Bloomberg ¾ от целия американски износ на LNG е отивал към Европа в първите месеци на тази година.

На един от големите терминали за LNG в Тексас обаче e избухнал сериозен пожар, който ще промени хода на доставките в следващите седмици. Според специалисти се очаква 20% от износа на САЩ да пострада в следващите три седмици заради инцидента (терминалът изнася ⅕ от втечнения газ на страната). Като в същото време Европа разчита на тези количества, за да запълни празните си хранилища след тежката зима.

Проблемът е, че при такава ситуация газът, предвиден за изнасяне от САЩ, ще трябва моментално да бъде върнат на американския пазар, защото синьото гориво няма как да бъде съхранявано дълго време по този начин. Това пък предизвика спад на цените на газовия хъб "Хенри хъб" с 6%, тъй като това излишно количество веднага ще бъде употребено там.

Същевременно един от най-големите бенефициенти на газ от САЩ - Великобритания, отбеляза шоков ръст в цените - с 34%, тъй като страната разчита основно на втечнено синьо гориво, а не на тръбен газ, както останалата част на Европа. Само преди няколко седмици Великобритания имаше най-евтиният газ в Европа, цени около 10 евро на мВтч именно заради голямото текучество на LNG танкери. Там са разположени и два от най-големите терминали в Европа за втечняване и те имаха проблем да транзитират горивото към Европа заради липсата на достатъчно тръбопроводи - това доведе до пренасищане на британския пазар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар