Великобритания спира износа на газ, ако доставките от Русия намалеят още

Този ход може да засили недостига в ЕС при тежка зима

Извънреден план за справяне с недостиг на природен газ във Великобритания предвижда спиране на доставките към Европа.
Извънреден план за справяне с недостиг на природен газ във Великобритания предвижда спиране на доставките към Европа.
Извънреден план за справяне с недостиг на природен газ във Великобритания предвижда спиране на доставките към Европа.    ©  Reuters
Извънреден план за справяне с недостиг на природен газ във Великобритания предвижда спиране на доставките към Европа.    ©  Reuters

Обединеното кралство смята да прекъсне доставките на газ за Европа, в случай че тези от Русия намалеят допълнително. Това е записано като част от план за извънредни ситуации, който ще бъде приложен, ако руските доставки паднат под определен праг. Други спешни мерки включват спиране на доставките за големи промишлени потребители и призив към домакинствата да намалят потреблението.

Прекъсването на подаването на газ по т.нар. интерконекторни тръбопроводи ще бъде сред ранните мерки според аварийния план на Лондон, който може да бъде задействан от националния оператор National Grid. Планът ще бъде подложен на стрес тест през септември.

Тръбопроводите, по които е планирано да се спре износът към континентална Европа, са два, като те доставят природен газ до Белгия и Нидерландия. Те са натоварени максимално от март насам, като пренасят 75 млн. куб. метра газ на ден в Европейския съюз (ЕС). Причината за високата активност е желанието на страните от блока да запълнят хранилищата си заради опасността от проблеми с доставките заради войната на Русия в Украйна.

Европейските газови компании призоваха Великобритания да работи съвместно с ЕС и предупредиха, че спирането на интерконекторите може да има обратен ефект в случай на продължителен недостиг. Лондон внася големи количества газ от континента в разгара на зимата, когато се е случвало вносът да е над 25% от потреблението.

"Определено бих препоръчал на [Обединеното кралство] да преразгледат спирането на взаимното свързване [в случай на криза]", каза Барт Ян Хувърс, президент на Европейската мрежа от оператори на преносни системи за газ. "Защото, докато е от полза за континента през лятото, това е полезно и за Обединеното кралство през зимата", добави той пред Financial Times.

Въпреки това говорители на правителството на премиера Борис Джонсън заявиха, че шансът обстоятелствата да се стекат по начин, по който извънредният план да бъде активиран, са минимални.

Великобритания не е сама

Германия и Нидерландия този месец обявиха свои планове за извънредни ситуации. Част от мерките в тях включват повторното отваряне на въглищни централи, като правителствата и на двете държави призоваха индустрията да намали потреблението на газ, след като Русия намали доставките.

Ситуация в Германия е малко по-тежка от тази в Нидерландия, като най-голямата европейска икономика планира да плаща на индустрията да не използва газ и да осигури заеми за милиарди евро на търговците за купуването на газ. "Ситуацията е сериозна. Затова допълнително подсилваме предпазните мерки и предприемаме още действия за намаляване на газовото потребление. То трябва да продължи да спада, но също така повече газ трябва да бъде пренасочен към хранилищата. Иначе през зимата ще бъде тежко", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Еuractiv.

Проблемите с доставките на природен газ не са изключение, като десет държави от ЕС обявиха ранни предупреждения за извънредна ситуация с газа. Международната агенция по енергетика заяви, че континентът трябва да бъде готов за пълно спиране на износа на руски газ тази зима.

Все още няма коментари
Нов коментар