МВФ: Руско газово ембарго ще доведе до сериозни икономически последствия за Европa

Най-силно засегнатите страни могат да бъдат Чехия, Унгария, Словакия и Италия

Европейските страни трябва да споделят природния си газ, за да се избегне изпадането в дълбока рецесия
Европейските страни трябва да споделят природния си газ, за да се избегне изпадането в дълбока рецесия
Европейските страни трябва да споделят природния си газ, за да се избегне изпадането в дълбока рецесия    ©  Reuters
Европейските страни трябва да споделят природния си газ, за да се избегне изпадането в дълбока рецесия    ©  Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че ако Русия спре напълно доставките на газ, това ще доведе до сериозни икономически затруднения за Европа. Ситуацията би се усетила най-силно в Източна Европа, като Чехия, Унгария, Словакия и Италия биха били най-силно засегнатите страни.

Този сценарий би се засилил допълнително, в случай че европейските страни започнат да пазят запасите си от суровината за себе си, допълва МВФ. Фондът прогнозира, че освен ако втечненият природен газ не бъде споделен и цените не бъдат изкуствено задържани, пълното спиране на доставките от Русия ще доведе до свиване с над 5% през следващата година на икономиките на Чехия, Унгария, Словакия и Италия.

Данните на фонда показват, че 42% от вноса на газ в Европейския съюз (ЕС) идва от Русия. Осем страни са зависими над 50% от тези доставки, като доскоро сред тях беше и България.

Потреблението на газ в Европа вече е намаляло с 9% тази година, което е отнело 0.2% от БВП на ЕС, сочат данни на МВФ. Симулации на фонда обаче показват, че без смекчаващи мерки проблемите може значително да се увеличат през зимата. Източници на Financial Times твърдят, че тази седмица Брюксел ще каже на страните членки да намалят потреблението "незабавно", за да се избегне подобен сценарий.

Моделите на МВФ показват, че европейската икономика може да се справи, ако Русия ограничи доставките със 70%, но ще има недостиг, ако има пълно ембарго върху износа. Най-засегнатите европейски страни ще имат достъп само до доставки между 15 и 40% под техните нужди.

Унгария, Словакия и Чехия имат много високо потребление на руски газ, докато Италия е уязвима поради използването на газ за производството на електроенергия. Най-лошите ефекти могат да се усетят, ако газът не се споделя между европейските държави както поради физически затруднения в доставките, така и ако домакинствата бъдат защитени от повишаване на цените и по този начин не се ограничи употребата през зимата.

Фондът препоръча, че ако правителствата искат да защитят уязвимите домакинства от скок на разходите, те трябва да им предложат фиксирани субсидии или увеличения на доходите. Това би запазило стимулите за хората да ограничават потреблението на газ, което е ключово според МВФ.

Споделянето е решението

Ако европейските държави проявят солидарност помежду си и интегрират пазара си в глобалните доставки на LNG, Русия няма да може да тласне ЕС към сериозна рецесия тази зима. В най-оптимистичния сценарий руското газово ембарго би намалило БВП на ЕС само с 0.4%, като само Унгария ще претърпи свиване на икономиката с над 1%.

"Ако пазарите на ЕС останат интегрирани както вътрешно, така и с останалия свят, нашето [моделиране] предполага, че глобалният пазар на втечнен природен газ би помогнал за буфериране на икономическите въздействия", твърдят икономисти на МВФ. "Това е момент за Европа да надгради върху решителните действия и солидарността, проявени по време на пандемията, за да се справи с предизвикателния момент, пред който е изправена днес."

Все още няма коментари
Нов коментар