Цената на газа в Европа изригна до рекордните 225 евро/мВтч

Руският натиск с малките количества вдигна търсенето и оттам котировките скочиха за три дни с 40% до непокорявани нива

Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове
Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове
Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове    ©  Shutterstock
Новият план на ЕС за доброволно редуциране на газовото потребление с 15% породи много спорове    ©  Shutterstock
Темата накратко
 • Свитото подаване през "Северен поток" вдига търсенето и цените в Западна Европа.
 • Котировките през целия ден бяха изключително волатилни, с разлика до 30 евро в отделните часове
 • "Булгаргаз" иска 54% по-висока цена за август или 287 лв.

След като Русия обяви, че "Северен поток" ще работи само на 20% от капацитета си, цената на природния газ в Европа продължи да се вдига и в последните часове мина границата от 220 евро за мегаватчас. А в крайна сметка на 27 юли индексът затвори на 206 евро/мВтч. При условие че през последните седмици тя се задържаше на нива от 150 - 160 евро/мВтч, скокът в последните 72 часа буквално е шоков - става въпрос за такъв до 40%. Ако се направи паралел с миналото лято, цената е 5 пъти по-висока, а с ковид лятото на 2020 - цели 20 пъти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 11
  • + 6

  Сега подгрявате и подготвяте аудиторията за следващата статия, че се иска увеличение от над 50% на цената на газа за август. Видите ли цената на газа в Европа се вдигнала нормално е и тук да се вдига. Интересно, че тези в Европа си плащат за газ в рубли както иска Газпром, а ние тук прекратихме договор за руска газ до декември с фиксирана цена и то цена една от най-ниските в Европа. Сега освен, че купуваме пак руска газ с 30-40% по-високи цени вкарахме пак посредниците за газ, които ни дерат с по стотина милиона месечно още. Дали ще мине пак номера с лошите руснаци, които видите ли ни шантажирали изнудвали, за да ни дават лошият си газ когато инфлацията се качи с още десетина процента и българинът постудува малко зимата!

  Нередност?
 • 2
  m.nigohosyan avatar :-|
  Maria Nigohosyan
  • - 3
  • + 6

  До коментар [#1] от "scuby":

  Цените на газа в договора, чието изпълнение Газпром прекрати, едностранно изменяйки условията по него, не са фиксирани - те се определят на базата на нидерландския TTF индекс. Така, че изобщо не знаете какви биха били, както виждат плащащите в рубли. Освен това преди дни Русия обяви, че няма да доставя газ на страни, които и поставят ценови таван и ще определя цените месец за месец на базата на търсенето, което те манипулират спирайки доставките. Ха, сега съберете 2 и 2 и вижте откъде идва проблемът.

  Нередност?
 • 3
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 8
  • + 3

  До коментар [#2] от "Maria Nigohosyan":

  Изглеждате интелигентна жена учудва ме, че се подвеждате по манипулациите на Киро ви и Асан ви, за да залъгват младите полезни идиоти, че Газпром едностранно е изменил условията по него и ние за това като най-големите ястреби в ЕС сме прекратили договора. Газпром единственото което изиска е парите за газ да се превеждат както до сега, но в руска банка и там да се обръщат в рубли с цел да защити валутата им. Асан ви твърдеше или твърдо елементарно го бяха подвели, че след две седмици след като ние и Полша спрем да купуваме газ при тези условия и останалите европейски държави ще го направят. Да ама не. След спирането на руския газ за Полша последната започна да купува по-евтино руски газ от Германия от това което плащаше.
  Относно договора с Газпром - вие виждала ли сте го, чела ли сте го, че твърдите за някакви нидерлански индекси или как е договорена цената за България?? Никаква промяна на нидерлански индекси не могат да вдигнат цената на газа у нас първо с 30%, после пак с 30% и сега ни казват с 54%. Може ли да съберете 2 и 2 и да разберете как българинът е най-прецакан в цяла Европа относно цената на газа!!!
  Но когато чужди сили с помоща на местната олигархия си сложат марионетни правителства с цветни и улични революции всичко е възможно да се случи. Една Украйна е чист пример за съсипана по този начин държава!

  Нередност?
 • 4
  vesselin.gospodinov avatar :-|
  vesselin.gospodinov
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#3] от "scuby":
  Твърдението Ви, че Полша купува газ от Германия не е вярно, тъй като, както всички знаем, самата Германия изпитва остър недостиг на газ и е изключено да продава на други страни.

  Нередност?
 • 5
  m.nigohosyan avatar :-|
  Maria Nigohosyan
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#3] от "scuby":
  Един договор се подписва при определени условия, с които са се съгласили и двете страни и той има силата на закон между тях. Няма понятие "единственото, което изисква едната страна" след подписването в правото. Всяко едностранно прекратяване на изпълнението на задълженията на едната страна по един договор, при напълно изправна друга страна е нарушаването му, което в съответния случай води до ефективното му прекратяване от страна на Газпром, не на България. Ултимативно изискване за едностранно изменение на договора е поредното му нарушение и поредното "изпразване от съдържание" извършено от Газпром, не от България. Опредлени части от договора са публично достъпни и можете да ги прочетете и Вие, особено тези касаещи референцията с нидерландския индекс. Колкото и да не ви се вярва и след увеличенията с 30% и сега исканото 54%, България пак плаща за газ по цени под средните за Европа. А не можете да използвате доводи като "щяхме да купуваме еди колко си по-евтин газ по договора с Газпром" защото с изменението на условията по него (прекратяването му) от страна на Газпром, този договор вече не съществува в този му вид - т.е. нито е ясно при какви условия ще се формира цената, нито формулата, а както видяха и всички купуващи в рубли, няма да има и таван на цените! Това са обективните факти, не е мнението на този или онзи. Една страна по двустранен договор не може да бъде принуждавана да се съгласява с изменението му, независмо кой каква валута искал да си зашитава. Или казано на прост език" с терористи не се преговаря". Както се вижда от политиката на Русия с намаляването на газа по Северен поток на 20% от капацитета и изкуствено повищаване на цените на газа, "условията" за тези плащащи в рубли, ултимативното премахване на ценовия таван по всички текущи договори (поредното едностранно изменение за тези, които са решили да примат "единственото" предишно условия" и да плащат в рубли) изобщо не са ясни какви са и докога ще бъдат изнудвани.

  Нередност?
 • 6
  dabeda avatar :-?
  Da be.. da..
  • - 2
  • + 2

  Кому война, а кому мать родна..
  Американските корпорации ще си спечелят всички загуби отпреди ниските цени.. и ше излязат на печалба...
  В Турция напр. има огромен излишък на газ... но ЕС ше купува от.. САЩ..
  Не от Оман, които имат най-големите запаси, за 300 г. напред...
  Русия е бита карта, поне докато Путлер и кликата му е на власт там... а след него не е ясно дали РФ няма да се разпадне....
  Инфраструктурните корпорации се разпадат след държавата... телекоми, енергопреносни мрежи... но Газпром не е такава... без достъп до технологии добивът им вече спада.. затова и намаляват доставките, а разни служители необяснимо губят живота си...

  Нередност?
Нов коментар