Футбол под слънцето: върху стадионите ще се изграждат соларни покриви

Няколко клуба по света задават тона за въглеродна неутралност и в спорта със зелени инвестиции

Средно на събитие стадионите изразходват между 5-10 мВт енергия
Средно на събитие стадионите изразходват между 5-10 мВт енергия
Средно на събитие стадионите изразходват между 5-10 мВт енергия    ©  badenova
Средно на събитие стадионите изразходват между 5-10 мВт енергия    ©  badenova

Футболният отбор ШК "Фрайбург" вкара гол за отбора на въглеродната неутралност. Германският клуб неотдавна официално откри соларния покрив върху новия си стадион "Европа Парк", който е с мощност от 2.4 мВт. С този енергиен потенциал съоръжението се нарежда на трето място в света по мощност.

Клубът е един от няколкото, които задават тона за въглеродна неутралност и в сектора на спорта с инвестиции в устойчива енергия.

Чрез един от своите спонсори - badenova, преносител и разпределител на електрическа енергия, природен газ, централно отопление и вода и слънчева енергия, германският тим получи инвестиция в размер от 2.3 млн. евро, които бяха използвани за изграждането на соларния покрив. Модулите са закупени от швейцарската Meyer Burger и се очаква съоръжението да бъде свързано с мрежата към септември. В последствие то ще бъде оперирано от badenova за период от 20 години.

Управляващият директор на подразделението за топлоенергия на badenova - Клаус Прайзер, изясни на откриването на 17-ти юли, че съоръжението ще отговаря като мощност на нуждите на приблизително 1600 домакинства.

"С тази слънчева електроцентрала ние добавяме нова, вълнуваща глава към нашето дългогодишно сътрудничество като енергиен и екологичен партньор на "Фрайбург". С този проект ние показваме, че слънчевата енергия е основен градивен елемент на енергийното бъдеще. За да отговорим на високите стандарти за устойчивост на Фрайбург и спортния клуб, както и на нашите собствени стандарти, ние съзнателно избрахме модули с висока производителност, които се произвеждат в Германия", заяви на откриването Хайнц-Вернер Хьолшер, член на борда на директорите в badenova.

Сребро за "Гаринча"

Номер две в листата на най-енергийно мощните е националният стадион "Арена БРБ Мане Гаринча" в Бразилия. Стадионът бе завършен и отворен през 2013 г. и беше част от проектите, които страната направи в подготовка за световното първенство по футбол през 2014 г.

Тогава държавата инвестира 476.2 млн. долара за новото преизграждане на стария стадион, като почти удвой броя на седящите места от 42 хил. до 72.8 хил. Върху покрива му има соларни панели с обща мощност от 2.5 мВт. Проектът отне 2 години, за да бъде завършен и приблизително 15 хил. работници са взели участие в строежа.

Тук трябва да бъдат отбелязани и всичките проблеми, които Бразилия изпита в процеса на изграждане на множество от своите стадиони в подготовка за световното през 2014 г. Страната бе разтърсена от социални проблеми, като над 250 хил. от най-бедните граждани на страната бяха насилствено изселени. Имаше протести с насилие, полицейска бруталност и високорискови работни условия за работниците, които доведоха до множество смъртни случаи.

Злато и рекорд за Галатасарай

Стадионът с най-голям соларен покрив в света е на турският ФК "Галатасарай" и той бе открит на 22 март 2022 г. Мощността, с която разполага спортният комплекс "Али Сами Йен Спор", е 4.2 мВт. За тази си мощност клубът е получил и официално рекорд в книгата на Гинес като "Най-мощният стадион захранван от соларна енергия".

Соларният покрив се състой от общо 10,404 отделни соларни панела и те ще задоволяват приблизително 63% от нуждите на "Али Сами Йен Спор". Инсталацията бе извършена от турската енергийна компания Enerjisa Enerji, които инвестираха и общо 2.3 млн. евро за изпълнението на проекта. От компанията очакват да спестят приблизително 3250 тона въглеродни емисии в 25 годишния период на действие на соларния покрив и ще го оперират в продължение на 10 години.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pontius_glarus avatar :-(
  pontius_glarus

  Очаквам с любопитство да прочета мненията на местните ни спецове колко тъпо е да се надяваш да правиш ток със слънцето, което е толкова непостоянно.
  Не зная какво пречи нормативно нашите строители да бъдат задължени да монтират някоя соларка на покривите на блоковете за топла вода, или захранване на осветлението в общите части.

  Нередност?
Нов коментар