Кризите може да ускорят прехода към зелена икономика

Годишната конференция Net Zero Economy на "Капитал" показа посоката на декарбонизация, която бизнесът и държавите поемат в сегашната извънредна ситуация

Форумът събра на едно място представители на различни индустрии и световни експерти
Форумът събра на едно място представители на различни индустрии и световни експерти
Форумът събра на едно място представители на различни индустрии и световни експерти    ©  Надежда Чипева
Форумът събра на едно място представители на различни индустрии и световни експерти    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Преходът към въглеродна неутралност изглежда като решение на сегашната енергийна криза
  • В България първите стъпки са вече направени, въпреки че темата все още се възприема за абстрактна
  • Основните теми на тазгодишната конференция Net Zero Economy бяха зеления водород, устойчивия бизнес, новите технологии, зеления ток и новите финансови регулации

Терминът "зелена премия" (green premium) e създаден преди години, за да отбележи разликата в цената на продукт, произведен по-конвенционален начин и такъв, при който не са отделени парникови (GHG) газове. Идеята на зелената премия е, че декарбонизацията струва повече, отколкото ако индустрията просто функционира както си знае и затова трябва да бъде стимулирана. Конкретен пример за зелена премия са преференциалните цени за енергията от ВЕИ инсталациите, въведени преди около десетилетие, когато за направата им бяха нужни огромни инвестиции.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.